6 Kasım 2008 Perşembe

KETEN TOHUMLU ÇAVDAR EKMEK

Malzemeler
Sinbo ekmek makinesi 700 gr.
1+1/3 kap ölçek su
1 küçük kaşık ölçek tuz
1 büyük kaşık ölçek şeker
2 büyük kaşık ölçek sıvıyağ
3 kap ölçek çavdar unu
2 küçük kaşık ölçek aktif kuru maya
2 çorba kaşığı+ 2 avuç çekilmiş keten tohumu
Yapılışı:
  • Keten tohumu, çavdar unu ve maya hariç tüm malzeme makine haznesine konulur.
  • Sıvı karışımın üzerine çavdar unu ileve edilerek üzeri kapatılır.
  • En üste maya atılarak makine 1 numaralı program(normal ekmek)+renk orta+somun boyutu 700 gr. ayarlanır ve makine çalıştırılır.
  • Çeşni ekleme sinyali geldiğinde 2 çorba kaşığı keten tohumu katılır.
  • Yumurta az miktarda su ile karıştırılıp program bitmesine 60 dk. kala kabarmış hamur üzerine sürüp 2 avuç keten tohumu serpilir.
Çavdar Ekmeğinin Faydaları
Kan dolaşımı bozukluğu ve yüksek tansiyon rahatsızlıklarına etkilidir.
Vücuda enerji verir.
Suda eriyen lifler içerdiği için kolesterol düşürücü ve kalp hastalıklarını önleyici etkisi oldukça yüksektir.
Kolesterolün geri emilimini azaltarak bağırsaklara salınan safraya bağlanırlar ve kalın bağırsak kanseri oluşumunu engeller.
Çavdar ekmeğinin tansiyonu ve triggliseridi düşürdüğü, şekerlerin kullanımını artırdığı ve kalp riskini azalttığı ispat edilmiştir.
Keten Tohumunun Faydaları
Bağırsakları yumuşatır, kabızlığa karşı iyi gelir.
Kemikleri güçlendirir. Özellikle menopoz döneminde yararlıdır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Menopoza bağlı şikâyetleri hafifletir.
Kalp-damar hastalıklarından korur.
Kolesterol, şeker seviyesini dengeler.
Yüksek tansiyonu düşürür.
Romatizmal hastalıkları önler.
Sinir sistemini güçlendirir.
Hafızayı güçlendirir.
Konsantrasyon bozukluğuna karşı iyi gelir.
Yaşlanmaya bağlı dikkat dağınıklığına karşı iyi gelir.
Haricen kullanılarak yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.
Egzama ve sedef hastalıklarında kullanılır.
Nasırlarda kompres olarak kullanılır.
Solunum yolu hastalıklarında olumlu etki yapar.
Ruhsal bozukluklara karşı iyi gelir.
Öksürüğü giderir.
Ağız boşluğu, boğaz ve diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak kullanılır

1 yorum:

Betül dedi ki...

Ekmeklerin çok güzxel görünüyor Asiye'ciğim, ellerine sağlık.

Sevgilerimle.

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bu gadget'ta bir hata oluştu