20 Eylül 2008 Cumartesi

DALINDAN SOFRAMIZA 4

ERİK B vitamini bakımından zengindir. Sinirleri kuvvetlendirir. Zihin yorgunluğunu giderir. Kabızlığı giderir. İdrar söktürür ve vücudun rahatlamasını sağlar. Karaciğer şişliğini giderir. Böbrekleri dinlendirir. Kansızlığı giderir. Kalbi kuvvetlendirir. İştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Romatizma, mafsal kireçlenmesi ve nikriste faydalıdır. Çekirdekleri de, bağırsak solucanlarını düşürmekte kullanılır.

Hadi buyrun geçtiğim aşamalara:




SARI VE KIRMIZI ERİK MARMELAT 'ı yaptım:










  1. Erikleri 1 su bardağı su ile kabukları çatlayana kadar çok az haşladım.
  2. Süzgece alarak ezdim ve çekirdek ve kabuklarından arındırarak püresini çıkardım.
  3. Marmelat yapacağım kadarını alarak üzerine 1/2 oranında şeker katarak kaynattım.
  4. Kavanozlara doldurdum.
ERİK KONSANTRESİ yaptım:



Kalan erik püresine (bkz:erik marmelatı madde1&madde2) 1/2 oranında şeker katarak şişelere doldurdum. Kullanılacağı zaman bir bardağa 1/4 oranında erik konsantresi, gerisi su ilave edilerek afiyetle içilir.







REÇELLERİM:


13 yorum:

dogada.blogspot.ru dedi ki...

Asiycim bu kış sendeyiz tam kış hazırlığı yaptın reçeller, marmelatlar, erişteler herşey hazır ALLAH iyi günlerde yemek nasip etsin canısı güzel sözlerin için çok teşekkürler canım benim sizler sevdiğiniz için benim yaptıklarım size güzel görünüyor Asiyecim kıyma pişiyor çiğ kalmıyor yufka çabuk kızarmıyor yarım yufkaya sardığımız için ısı çabuk işliyor sosuylada 10 dakika kadar piştiği için çok güzel kıvamında oluyor kolay gelsin canım sevgilerimle

Dilek Mutfakta dedi ki...

Asiyecim gerçekten aştın kendini bunlar ne arkadaşım bu kış sendeyiz arık reçeller,tarhanalar,erişteler,meyve suları ya da en iyisi sana bir dükkan açalım el emeği göz nuru yiyecekler diye ,ellerine sağlık,afiyet olsun...

Şeker Mutfak-Asia Asiye Aksakal dedi ki...

Gül'üm & dilek'im çok teşekkür ederim canlarım. Aştım kendimi dimi :) wallahi imkan olsa bir çiftlik evi açıp herşeyi doğal yaşayacağım ama her hayal gerçekleşmiyor :) Günümüzde herşey o kadar hormonlu ki, her yıl 100 bin yeni kanser vakasına raslanıyor. Elimden geldiği kadar katkı maddesi almadan yaşamaya çalışıyorum. Durun daha bitmedi kış hazırlıkları :) yaptığım ve daha yayınlamaya fırsat bulamadığım kışlıklarım var :) Ne iyi olur, buyrun bu kışı bizde geçirelim :)

Hansa dedi ki...

o çiftlik evinin adresini banada verirseniz damlarım hemen..
elinize sağlık...
emekleriniz süper..
cır cır böceği ile karınca gibi olcaz yaa..kış hazırlığınız süper hayırlı kışlar geçirin inşallah:))
süper süper

Unknown dedi ki...

asiye'cigim masallah kis hazirliliklarini tamamladin receller marmelatlar tursular eristeler,ellerine saglik canim Allah gule gule yedirmek nasip etsin afiyet bal sekerler olsun .
sevgilerr.

Unknown dedi ki...

:)))) asiyecigim simdi yorumunu okuyunca öldum gulmekten.
cok tatlisin:))
bardaklarinin kirilmasi beni uzdu:)) inan buzdolabina koyarken kazalar atlatmadim degil:)) Allaha sukurki hayirlisiyla dondular:))
benim kadehler ozel degildi yani tekrar alip yerine koya bilecegim tarzda onun icin kirilsada onemli degil ama olsun genede kirilmadan isi hellettim:)))aklima gelse buzdolabinda yatirilmis halini cekerdim amam gulme kirizine girerdiniz cok komikti:)))
hayirli saurlar iyibir hafta gecirmen dileklerimle.
selam ve sevgiler.

Unknown dedi ki...

asiyecigim gercekten cok kolay sen ise basla bak anlayacaksin nekadar kolay oldugunu.
gullac yapraklarinin bir tanesini alip oratadan ikiye kir
her yerini su ile islat zaten islaninca yumusuyor kaseye yerlestir disa tasacak sekilde diger gullac yufkasinada ayni islemi yap ve kasenin once ceviz sonra tavukgogsu pudingini koy tabiki tasmayacal sekilde olacak
sonra disa tasirdigimiz gulaca yapraklarini uzerine kapatiyoruz ve servis kasesine ters ceviriyoruz
diger gulac yufkalarinada ayni islemi yapiyoruz
bittikten sonra serbeti ve gulsuyunu dokuyoruz.
iste bukadarrrr cok kolay amam muthis birlezzet
mutlaka denemelisin
canim cok opuyor hayirli geceler diliyorum.

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Asiyeciğim seni sobeledim :)
Sevgiler

Hülya dedi ki...

Ben de geçenlerde erik kompostosu yapmıştım.
Bu erikleri gördüğümde yaz bitiyor diye üzülürüm.
Fakat lezzeti harika
Ellerine sağlık ,sevgiler

SOFRAM dedi ki...

Asiyeciğim harikasın kış hazırlıkların hızla devam ediyor.Yine çeşit çeşit reçeller, marmelatlar ypmışsın, çok güzel olmuşlar, kışın sağlıkla yersiniz inşallah canım.
Canım kızılcık marmeladı kaynatmadan uzun süre kalıyor,çok ta güzel oluyor, hatta bundan sulandırarak meyve suyu olarak kullanabilirsin.Yapması da çok kolay, benim dolapta daha geçen yıldan var birşey olmadı, yalnız buzdolabında saklıyorum.Bir kg olgun kızılcığı süzgeçten geçirdikten sonra üzerine bir kg şeker döküyorsun ve ara ara karıştırıyorsun birkaç gün oda ısısında güneşe koymana gerek yok, bu süre içinde kıvamını alınca kavanozlara koyarak buzdolabında saklayabilirsin.Rengi de tadı da çok güzel oluyor. Belki yapmak istersin diye yazayım dedim.
Canım ellerine kollarına sağlık, kolaylıklar diliyorum, sevgiler...

meleginmarifetleri dedi ki...

Asiyeciğim.
Hepside harika olmuş ellerine sağlık.
Sevgiler.

SARI PAPATYALAR dedi ki...

herşeyi kendin doğal yapmışsın ne güzel sevdiklerinle güle güle tüket sevgiler

egeli dedi ki...

ANNEANNEMİN BAHÇESİNDE ERİK AĞACI VARDI VE HER SENE REÇELİNİ VE KONSANTRESİNİ YAPARDI ,BİZ DE AFİYETLE YERDİK....SENİN REÇELLERİNİ GÖRÜNCE ESKİLERE GİTTİM,ELLERİNE VE EMEĞİNE SAĞLIK...SEVGİLER

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...