17 Şubat 2010 Çarşamba

KESTANE PÜRE

Pastalarda yada kahvaltı masalarımızda kullanabileceğimiz harika bir lezzet. Ben kestane püresini yılbaşı pastasında kullanmak üzere hazırlamıştım. Biraz meşekkatli bir iş fakat sonrasında elimizin altında sürekli kullanılabilecek bir malzeme oluyor. Pastada kullandım ve bir çok da arttı. Artan kısmı buzdolabının alt kısmında bile saklayabiliyoruz. Oğlum tarafından çok beğenildi ve ilk günler kaşık kaşık yenildi fakat halâ bitmedi. 1,5 aydır kasede ilk günki tazeliğinde durabiliyor.Gelelim tarife:
Benim kullandığım ölçüleri orantılı olarak azaltıp çoğaltabilirsiniz.
1,200 gr. kestaneden 1 kg.kestane püre çıktı.
Malzemeler:
1,200 gr kestane
Kızartmak için bir miktar ayçiçek yağı
350 gr. toz şeker (kabuğu çıkarılmış 250 gr. kestane için 125 gr. şeker hesabıyla oran azaltılıp çoğaltılabilir)
250 ml. su (350 gr. şeker için 250 ml. su hesabıyla oran azaltılıp çoğaltılabilir)
Hazırlanışı:
  • Kestaneleri yağda kızartacağımız için öncelikle iyice yıkayıp kurutulmalıdır.
  • Kabuklarına boylamasına tam daire derin bir şekilde çizik atıyoruz. (İç kısmına değecek derinlikte olmalı)
  • Bir tavada ayçiçek yağı kızdırılarak çizilmiş kestaneleri kızartıyoruz. (kabuğunun kolay soyulması için bu çok iyi bir yöntemdir. Kestaneler kızartılırken kabukları açılıp pamuklu bölümler ile birlikte ayrışıyor)
  • Kızarırken kabukları açılan kestaneler kolayca soyuluyor ve soyma işlemi bittiğinde 1,200 gr. kestaneden 715 gr. iç kestane kaldı.
  • Kestaneleri blender ile iyice ezilene kadar çekiyoruz.
  • Tarife 715 gr. kestane üzerinden devam edeceğim.













  • 250 gr.kestane için 125 gr. şeker hesabıyla 715 gr. kestane için 350 gr. şekeri teflon tencereye alıp karamelize ediyoruz.
  • Kullandığımız 350 gr. şeker için 250 ml. suyu hazırlıyoruz.
  • Karamelize ettiğimiz şeker istediğimiz rengi aldığında suyu üzerine ilave ediyoruz.
  • Bu aşamada şeker parça parça sertleşecektir sakın endişelenmeyin. İlave ettiğimiz suyu şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatıyoruz.
  • Şekerimiz eridiğinde ezilmiş kestaneleri üzerine ilave ediyoruz ve suyunu çekenceye kadar kaynatıyoruz.
  • Ben pürüzsüz bir kıvamda olması için hafif ılınınca tekrar blenderdan çektim ve soğuduktan sonra saklama kabına kaldırdım.
  • 1 kg. püre elde ettim. 1-2 ay için buzdolabın alt kısmında saklanabilir, daha uzun süre saklanacaksa deepfereze ye kaldırılabilir. Afiyet olsun.

10 yorum:

Betül İnce dedi ki...

Geçenlerde ben de yapmıştım Asiye'ciğim, çok lezzetli oluyor gerçekten.

Unknown dedi ki...

Nefis kestaneli pastalar yapılır bu püreyle Asiye'cim. Çikolatayla birleşince de süper olur diye düşünüyorum :) Ellerine sağlık.

Hülya dedi ki...

Gerçekten meşakkatli bir tarif ama sonuca değer galiba..
Ellerine sağlık Asiye'ciğim

nanekokusu dedi ki...

canım gene döktürmüşsün ellerine sağlık kocaman öpüyorum sevgilerimle..

dogada.blogspot.ru dedi ki...

Canım benim ne güzel bir tarif bu çok ta güzel açıklayarak anlatmışsın pastalara çok yakışır eminim ağzım sulandı ellerine sağlık bitanem çok öpüyorum

Betül İnce dedi ki...

Asiye'ciğim,

Zaten ben diyetisyenin bilgisine sadece bakakaldım, yazımın alt kısmında da dediğim gibi diğer yağlar değil sadece zeytinyağı.

nanekokusu dedi ki...

merhaba asiyecim,
canım sen iste ben yaparım sana çiriş buğdayın çekilmiş hali yani bulğur gibi diğerini bende anlamadım o dediğin yoktur köftenin aslında yoktur kelimesi virgül koymayı unutmuşum malzeme değildir sevgilerimle öpüyorum.

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Ellerinize sağlık. Biraz zaman alıcı ama sonuç süper belli oluyor. Pastalarda kullanmak için yapmak lazım aslında ama vakitte lazım:( Ama yapmak isterim doğrusu. E ozaman yap der gibisin dimi:) Paylaşımınız için teşekkürler.

Hayırlı kandiller. Sevgiler...

nanekokusu dedi ki...

kandilin mubarek olsun sevgi ve selamlar....

Kadın dedi ki...

keşke daha fazla kestaneli tarif olsaydı :( kestaneye bayılıyorum, teşekkürler paylaşım için (:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...