2 Ocak 2010 Cumartesi

ETLİ YAPRAK SARMA

Yılbaşı pastası tarifini biraz beklemeye alalım çünkü daha önce etli yaprak sarmasından bahsetmiştim. Heleki "Yahşi Batı" yı izleyip çocukluğuma gittikten sonra arkasından pek bir keyifli gider sarma :) Sarma deyince eminim herkesin aklına annesi geliyor. Yaprak sarma yada lahana sarma olunca benim hep aklıma annem gelir. Tek başıma sarma yapmadım hiç, ne zaman ki annem bana geldi sarmalar yapıldı. Çocukluğumda sık sık masamızda olan sarmaları, ben çocuklarıma çok yapamadım belki, ama sarma anne ile anneanne arasında özdeş :) Fotoğrafta görülen etli yaprak sarma ise annemin geçenlerde bana geldiği zaman yapıldı. Ellerine sağlık anneciğim.
Çocukluğuma gittim bugün dedim. "Yahşi Batı" filminden dolayı Cem Yılmaz'ı tebrik ediyorum. Herkes seyretsin güzel bir film fakat eğer 60'lı yılların çocuğuysanız muhakkak izleyin derim. Zaman içinde ne çok şeyi unuttuğumuzu hatırladım filmi izlerken. eee dile kolay yarım asır :) Aslında çocuklarımız çoğu sahneyi bilmiyor, ilk kez "Yahşi Batı" da görüyorlar belki. Üstelik Osmanlı-Amerika sentezini çok beğendim ve Aziz'in Amerika başkanına hakettiği cevabı vermesi gurur vericiydi.
Çocukluğumuzda sokaklarda gezerek satılırdı macun şekeri. Rengarenk macun, bir çubuğa sarılır uzatılırdı çocuk elimize :) Macun şeker derdik biz o zaman, şimdi düşünüyorum da 60'lı yıllara kadar satılıyor olması, Osmanlıya ne kadar yakınmışız o dönem. Osmanlı macunu şimdi satılmıyor, belki turistik yerlerde otantik olsun diye vardır tektük. Sırtta taşınan kocaman bakır ibrikte satılan şerbetlerde vardı benim çocukluğumda. Sırtta taşınır omuzdan doğru bardağa doldurulurdu şerbet, uzanan büyük küçük ellere. "Yahşi Batı" da günümüze uyarlanarak, biraz da Amerika'ya nispet, ibrikten cola turka dolduruluyor. Orta oyunları-karagöz hacivat-Keloğlan-Yedi kocalı Hürmüz-Çocukluğumuzda radyo tiyatrolarında dinlediğimiz arap bacı vurguları harikaydı.
TV nin Türkiye'ye geldiği yıllarda sık sık kovboy-kızılderili filmleri izlerdik. Oradaki sahneler aynen işlenmiş. At üzerinde akrobatik hareketleri izlerken kaç yıl öncenin filmleri canlandı gözümde :) Posta arabası soygunları, ‘Wanted’ ilanları :) Dahi Türk aklı ile dahiyane para kazanma yolları aynen vurgulanmış :) At yıkama sahnesinde "iç-dış yıkama" denmesi çok ince bir detay :) Cem Yılmaz'ı tebrik ediyorum.

Gelelim bizi eskilere götüren Etli Yaprak Sarmaya
Salamura yaprak
Sızma zeytin yağı
İçi için:
Yarım kg.kıyma
Pirinç (göz kararı)
1 büyük Kuru soğan
Domates salçası
Biber salçası
Maydanoz(ince doğranmış)
Nane
Isırgan otu (Kurutulup nane şeklinde getirilmiş)
3-4 diş sarımsak(çok ince kıyılmış)
Pul biber-Kara biber-Tuz
  • Yaprakların tuzunu yıkayıp sıcak suya yatırıyoruz.
  • İç malzemeyi karıştırıyoruz. Çok az su ilave ediyoruz.
  • Yaprakları ikiye bölerek iç malzeme ile sarıp tencereye diziyoruz.
  • Ayrı bir tavada yağda salça hazırlayıp sarmaların üzerine döküyoruz.
  • Su ilave ederek ağır ateşte pişiriyoruz.
  • Yoğurt ile servis yapıyoruz.
  • Eline sağlık anneciğim, sayende beraber sardık :)

8 yorum:

lalelimutfaklar dedi ki...

ahhhhhhhhhh yazinla tarifinle duygulandirdin beni asiyecgim.eskilere goturdun.bizde annenme oturur sarmalar sarardik.ayrica o yillardaki her seyi ozluyorum maaalesef.balli baba tatlilarini,macunlari ,serbetcileri artik boyle filimlerde izleyecegiz artik galiba.filmide muhakkak izleyecegim.annenin ve senin ellerine saglik.sevgiler

Hülya dedi ki...

Sarmalara bayıldım ellerinize sağlık.
Ben çerez gibi gidip gelip yerim sarmayı...

bir demet feslegen dedi ki...

Asiyecim bu nefis tabak eşliğinde filmi izleyesim geldi şimdi :) ellerine sağlık

MMO dedi ki...

Asiyeciğim annenin ellerine sağlık, pek güzel görünüyor sarmalar. :)
Bu arada ben de Yahşi Batıyı beğendim. Bence de herkes görmeli. :)
Sevgiler..

nanekokusu dedi ki...

canım her zaman eskiler bir özlemle hatırlanır nedense annenin ve senin ellerine sağlık sarma nefis görünüyor filmi çok merak ediyorum mutlaka gidecem kocaman öpüldün selamlar sevgiler..

Betül İnce dedi ki...

Ben de hatta hepimiz bayılıyoruz bu dolmaya, ama ben sanırım beceremiyorum. Senin de annenin de ellerine sağlık Asiye'ciğim.

Adsız dedi ki...

Merhaba ben Almanya'dan Zeynep. Sitenizi tesadüfen kesfettim ve bayildim. Emeginize saglik. Islerinizde basarilar...

Şeker Mutfak-Asia Asiye Aksakal dedi ki...

Merhaba Zeynep'cim, hoşgelmişsin mutfağıma. Beğendiğine de ayrıca çok sevindim, önerileriniz ile daha iyi paylaşımlar gerçekleşeceğine inanıyorum. Teşekkürler canım, sevgiler..

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...