24 Haziran 2009 Çarşamba

AHUDUDU ( FRAMBUAZ)

Daha önce sadece dondurulmuş halini bildiğim bu meyveyi ilk kez geçen yıl dalından elime almıştım. Ve bir aşk oluştu aramızda :) Getirdiğim fidelerin gözünün içine bakarak yetiştirmeye çalıştım, her iletişim kurduğumda yüreğimden birşeyler koptu sevgi adına :) bir beyaz bir de kırmızı ahududu. Ve ilk meyvesini bu yıl aldım. Sadece 2 tanecik :) tek iki adet meyve. Mayıs ayında çiçek açtı ve her sabah kalktığımda çiçeklerini okşayıp, onlarla konuşarak bugün 2 adetini aldım. Operasyon yaparcasına ortadan ikiye keserek her iki renginde tadına kızım ile baktık. Oğlum bakamadı, diğer meyvelerde inşallah ona :) Yok böyle birşey, gerek görüntüsü, gerek tadı, ekşimsi ve özellikle damakta bıraktığı yoğun aroması ile kendisine hayran bırakıyor. Umarım çoğalacaklar ve pastalarımda kullanmak üzere dondurucumda yerlerini alacaklar.


Genellikle ormanlık alanlarda yetişen ahududu, ahu'dan anlaşılacağı üzere ceylan dudu'dur. Ceylanın sevdiği dut. Aynı zamanda böğürtlene de benzediği için Ağaç çileği ve sultan böğürtleni olarak tanınır. Türkiye’de yetiştiği yerler: Ege, Marmara, Karadeniz bölgeleridir. Her nedense yabancı isimleri kullanmak marifet sanıldığı için Fransızcası framboise olan bu meyveye çoğu yerde frambuaz olarak bahsedilmekte.


Ahududu
Kaz dağı yamaçlarında
rüzgarla salınır
ağaç çilekleri
güzelliğine eşlik eder
dudakların tadında
ellerin yaprak yeşili
gözlerin, sabırsız ela
Tanrılar Tanrısı Zeus un
kızıl yaban çileği
görkemli bir seyir
..........................bir ödül
kır sofrasında.

Güzin Eye Dündar

5 yorum:

Ayse Pamuk dedi ki...

Pazara gittiğimde minik karton kutulara doldurulmuş olarak mutlaka alırım tadı neffis.Sanada afiyetler

SOFRAM dedi ki...

Asiye'ciğim ben de çeşitli fideler yetiştiren bir ahbabımızın bahçesinde bu yıl dalından kopararak yedim, çok daha lezzetliydi.
Canım inşallah daha bol ürünler alır, dondurucunu da doldurursun, kimbilir belki bize de onlarla yaptığın pastalardan yemek nasip olur:))
Canım ayrıca kandilini kutluyor, sevgilerimi gönderiyorum.

Dilek Mutfakta dedi ki...

Asiyecim hayırlı kandiller.

pasta caddesi dedi ki...

ben hiç yemedim desem Asiye'ciğim... ama merak ettim şimdi...

sevgiler,

tolunay

Eylül dedi ki...

Ne kadar şanslısın Asiyecim 2 tanede olsa tazesini yemişsin ben anca dondurulmuşunu bulabiliyorum onuda pastalara kullanıyorum hele kendi ellerinle yetiştirdiğin dahada bir güzel mutluluk verici:)
kandilini kutlar hayırlara vesile olmasını dilerim..
Sevgilerimle öpüyorum canım...

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...