27 Haziran 2009 Cumartesi

İÇLİ KÖFTE

İçli köfteleri ben yapmadım. İlk kez yapımında bulundum. Artık öğrendim mi acaba? :) Benim yaptıklarım yaparken parçalandı, çaktırmadan yama yaptım :) Yapım için; Sevgili Hatice Hanıma, Gülten Hanıma ve Mukadder'e çok teşekkür ederim.


Malzemeler
İçi İçin:
1 kg. kıyma
300 gr. margarin
5 orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
(Bir başka sefere salça katmayacağım)
Tuz, pulbiber, karabiber, kimyon
İnce kıyılmış maydanoz
1 su bardağı iri kırılmış ceviz içi
Dış hamuru için:
1200 gr. ince bulgur
4 yumurta
2 kaşık un
2 kaşık biber salçası(bir başka sefere katmayacağım)
Tuz, pul biber
1,5 lt. ılık su
Şekillendirmede kullanmak için bir miktar soğuk su(çatlamaması için el ıslatılacak)
Yapılışı:
  • İçi bir gün önce hazırlanır, donması için dolaba kaldırılır.
  • Bir tavaya yağ alınarak kıyma kavrulur.
  • Ufak doğranmış soğanlar ilave edilerek kavrulmaya devam edilir.
  • Ocak kapanmadan Salça, tuz ve baharatlar katılıp iyice karıştırılır.
  • Ocağı kapatarak ince kıyılmış maydanoz ve ceviz içi katılıp harmanlanır.
  • Soğuduktan sonra dolaba kaldırılır.
  • 1,5 lt. su ılıtılır.
  • İnce bulgur derin bir tencereye alınarak ılık suyun bir kısmı üzerine gezdirilerek kapağı kapatıp kabarması beklenir.
  • Bulgur kabarınca bir tepsiye alınır ve üzerine yumurtalar, un, salça, tuz, pulbiber ilave edilerek yoğurulmaya başlanır.
  • Kalan ılık su azar azar ilave edilerek iyice yoğurulur.
  • Harç iyice toparlandıktan sonra köfte şekli vermeye hazırdır.(Harç iyice özleşmelidir)
  • Harçtan limon büyüklüğünde parçalar alarak işaret parmağı ile oyuk açılır. Çatlamaması için el sürekli soğuk suyla ıslatılmalıdır. Fakat çok fazla ıslatılıp harç da sulandırmamalıdır.
  • oyuk tas şeklinde büyütülür.(Bu o kadar kolay değil, ben oyarken hep parçaladım :) )
  • Oyuklara bir gün önceden hazırlanmış olan iç malzeme doldurularak ucu kapatılır ve her iki ucuda aynı sivrilikte şekillendirilir.
  • Yapım aşamasında köfteler nemli bez ile kapatılır.
  • Çok fazla yaptığım için acil durumlarda can kurtarıcı olarak dondurucuya kaldırdım.
  • Köfteler kullanılacağı zaman derin bir kapta bol yağda kızartılır.
  • Sıcak olarak servis yapılır.

6 yorum:

GÜL'ÜN MUTFAĞI dedi ki...

Asiye'ciğim köfteler rejim yapanları bile baştan çıkartacak kadar güzel görünüyor yapanların ellerine sağlık canım ilk başta zor gibi geliyor ama el alışınca hiç zor olmadığını anlayacaksın ben ikinci yapışımda kavradım bendan sonra sanada kolay gelecek çok daha güzellerini yapacaksın .Asiye canım bu aralar yine çok yoğun geçiyor tmmuzun 12 sinde torunların sünneti var ağustosun 15 inde büyük kızım doğum yapacak annem rahatsızdı ona stend takıldı sizleri ziyaret edemiyorum hep aynı sözler diyeceksin canım ama hayat mı zor benim hayatım mı zor anlamış değilim sizlerin benim hayatımda çok anlamı ve önemi büyük biliyorsun canım sizleri incitiyormuşum gibi geliyor sizleri çok seviyorum çok öpüyorum sevgiyle kucaklıyorum bitanem

nanekokusu dedi ki...

SELAM ARKADAŞIM,
AH BENİM ARKADAŞIM KÖFTE YAPARDA BEN YEMEĞE GELMEZMİYİM OH MİS GİBİ KOKUYOR ELLERİNE SAĞLIK AFİYETLER OLSUN GÜZEL URFAMIZDAN KUCAK DOLUSU SEVGİLER SELAMLAR.

maydanoz dedi ki...

Güzel blogunuza, maydanoz blog topluluğu arasında tanıtımı için bir sayfa ayırdım, selamlar.

lalelimutfaklar dedi ki...

asiyecigim bende birgun cok denemek istiyorum.bu koftelerden ama yapabilirmiyim bilmiyorum. yapanlarin ellerine saglik cok guzel gorunuyor. selamlar

degisiktatlar dedi ki...

Harika görünüyor.Çok canım çekti.Ellerinize Sağlık Sevgiler

SOFRAM dedi ki...

Asiye'ciğim harika olmuş köfteler, çok severiz içli köfteyi, yapımı zor ama bu lezzete değer. Yapanların ellerine sağlık güzelim, Gül'ün dediği gibi ilk yapım zor gelir ama el alışınca daha rahat yaparsın bundan sonra. Bir de sen dış hamurunda yağsız et kullanmamışsın, eğer kullanmış olsan hamur daha rahat açılır canım,o zaman 1 yumurta yaterli oluyor.Bazen ben et yerine haşlanıp iyice ezilmiş patates de kullanıyorum.
Canım sizlere afiyetler olsun, sevgilerimle...

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bu gadget'ta bir hata oluştu