26 Mayıs 2009 Salı

KİVİ REÇELİ

Bir süredir bloğumla ilgilenemedim. Burcumun özelliğinden dolayı, uzun süre aynı şey ile ilgilenemiyorum, değişiklikler arıyorum :) Bir yolculuğa çıkmıştım ben, çok uzun olmayan, çok kısa sürmeyen. İşte döndüm :) çok uzun sürmeyecek belki, çok kısa da olmayacak fakat dönüp dolaşıp ben yine burada olacağım :) Bir ben daha yok tadımı çıkarın! Haydi başlayalım geç kalmadan...


Kivi reçeli yaptım. Hayallerim daha büyüktü, yemyeşil olsun istiyordum olmadı. Fakat lezzeti ve kıvamı güzel oldu. Rengini kaybetmemesi için başka çalışmalar da yapacağım birkaç düşüncem var. Ayrıca aldığım duyumlara göre, karadeniz bölgesinde ilçe tarım müdürlükleri tarafından kivi reçeli yapımı ile ilgili eğitimler veriliyormuş. Bizim günahımız ne :( Eğitim alan yada önerileri olanlar yazarsa sevinirim, azimle deneyeceğim.

Malzemeler:
1 kg. kivi
800 gr. şeker
1 limon suyu



Hazırlanışı:

  • Kabuklarını soyup yarım ay şeklinde ince doğradım ve kaynatacağım tencereye aldım.
  • Şekeri üzerine döküp ezilmemesine dikkat ederek hafifce karıştırdım.
  • Kapağını kapatarak sulanması için 10-12 saat beklettim.
  • Ocağa alarak kaynamaya bıraktım.
  • Kaynamaya başladığı an ocağı kıstım ve limon suyunu ilave ederek kaynatmaya devam ettim.
  • Ben koyu kıvam reçellerden hoşlanıyorum. Ekmeğe sürüldüğünde ekmekten akmamalı.
  • Reçel yaparken hiç kıvam yoklaması yapmam. Tüm tencere baloncuklarla kapladığı an hiç beklemeden ocağı kapattım.
  • Reçel baloncuklar yapmaya başlayacak ve çok geçmeden tüm tencere baloncuklarla kaplanacaktır. Tüm tencere baloncuklarla kaplandığı an ocak kapatılmadır. Bu şekilde 1 dk. bile fazla kaynaması çok sert olmasını sağlayacağı için baloncuk yapmaya başladığında gözünüzü üzerinde ayırmayın :)
  • Bazı kişiler daha sıvı reçeli seviyor fakat benim reçelim ekmeğin üzerinden akmamalı.
  • Eğer gözünüzden kaçmış fazla kaynamışsa biraz su ilavesiyle aynı aşamaya gelene kadar tekrar kaynatmak.
Püf noktası: TENCERENİN TÜM YÜZEYİ BALONCUK OLDUĞU AN OCAĞI KAPAMAKTIR.

15 yorum:

zehratrk dedi ki...

ellerinize sağlık bikaç zamandır kivi reçelinin tarifini arıyordum.tam üstüne oldu sağolun.mutlaka deniycem sevgiyle kalın

Unknown dedi ki...

Asiyecim iyi akşamlar Kiviyi çok severim eminim reçelide çok lezizdir.
Ellerine sağlık sevgiler...

Esra'nın Mutfağı dedi ki...

denemeye değer doğrusu. ellerine sağlık.

SOFRAM dedi ki...

Canım hiç yapmadım ama çok güzel görünüyor.Hiç haberim olmadı ama mutlaka araştırıp öğrenirsem mutlaka yazarım nasıl yapıldığını.Ellerine sağlık güzelim.
Asiye'ciğim aşağıda verdiğin linkten belgeseli izledim.Çok teşekkürler, çünkü daha sonrakini de kaçırmıştım.Ne kadar gururlansan az güzelim. Allah onları korusun canım...
Öpüyorum, sevgilerimle...

Disalce dedi ki...

şu blog işi ne güzel yaa...değişik tarifler görme fırsatı sunuyor bize..

ellerine sağlık..çok değişik bi tarif olmuş..

öpüyorum seni canım..

TAZENANE dedi ki...

Gül reçeli için hemen yazıyım dedim size.
Gül hafif olduğu için 100 gr gül bir tepsi civarı oluyor.
Bu yüzden 1 kilo şeker ancak yeterli.
Tabiki isteğe göre çoğaltıp azaltmak size kalmış kimi az şekerli sevebilir.
Sevgiler.

Unknown dedi ki...

KİVİ REÇELİNİ İNAN İLK KEZ DUYUYORUM ABLA ELLERİNE SAĞLIK...
AMA ŞU SÖZE BİTTİM:)
BİR BEN DAHA YOK TADINI ÇIKARIN :)
TEK KELİMEYLE HARİKA BİR SÖZ:)

Dilek Mutfakta dedi ki...

Asiyecim diğer reçeller bitti mi? dükkan açacak kadar yapmıştın:)))kiviyi hiç denemedim merak ettim doğrusu sen güzel dersen hemen deneriz ellerine sağlık afiyetle yiyin...

ipek dedi ki...

Kivi reçeli çok lezzetli oluyor. Ben de Dr O'etkerin reçelyapıyla denemiştim.Tadını çok beğendim. Ellerine sağlık. bunlarda çok güzel görünüyor.

nanekokusu dedi ki...

teş. ederim arkadaşım beni unutmadığına çok sevindim kivi reçelini hiç denememiştim mutlaka deniyecem sen yaparsında güzel olmaz mı ellerine emeğine sağlık sevgiyle öpüyorum

TAZE NANE dedi ki...

Kivi reçelide harika görünüyor.
Benim yazdığımı yorumu aldınızmı.
Gül reçeliyle ilgili olan.
Sevgiler.

dogada.blogspot.ru dedi ki...

Asiyciğim epeydir uğrayamadım canım bahar ayı beni çok yıprattı herne kadar tarif koysamda yorum yazamadım bu arada annemim rahatsızlığıda eklendi kalp ritim bozukluğu vardı dün stent takıldı hastahaneden henüz çıkmadı hastalıklardan kurtulamıyoruz bir türlü
seni çok sevdiğimi biliyorsun bana kırılmıyacağını biliyorum sevgilerimle çok öpüyorum canım

dogada.blogspot.ru dedi ki...

KİVİ reçeli hiç yemedim ama senin beğendiğin herşeyin çok güzel olduğundan eminim canım bende en kısa zamanda deneyeceğim güzel ellerine sağlık bitanem kucak dolusu sevgiler canım

TAZE NANE dedi ki...

Merhabalar.......
Hemen sorduklarınızı cevaplıyım.
Ben İstanbulda oturuyorum, şu an Şiledeyim burada evimizin bahçesinde sadece bir kök kokulu Isparta Gülümüz var. Resimde görmüşsünüzdür. Bu mevsimde açarlar, çok güzel kokarlar. Ya böyle seyredicez bu güzel gülü. Yada toplayıp reçel yapıcağız. Biz reçel yaptık. Ben birazda kaynatıp Gül suyu yaptım. Biz önceden Beyoğlunda otururken balık pazarında bu gülden satarlardı. Babam İstanbulda tek balık pazarında bulunur diyor. Ama başka yerlerdede satılır.Siz Ankarada oturuyormuşsunuz. Orada nerde satılır bilemem. Bizim çok fazla olsa, yada kalsaydı inanın size koliyle yollardım. Bu reçellik gül. Sadece Isparta kokulu gülden yapılır. Bundan sonra bu kadar çok açmaz zaten. Yaz sonuna kadar 2-3 gül şeklinde arada açar.
Bunun kilosu biraz pahalı olduğundan sadece seçkin hane insanların bilip talep edeceği yerlerde satılır.
Söyleyebileceklerim bunlar. Başka bir şey sormak isterseniz. Seve seve cevaplarım.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

kivi de muz gibi narin olduğundan veya şeftali gibi acaba şurubunu koyultup da meyveleri en son eklesek rengini koruyabilir miyiz? muzu bu şekilde koruyabiliyoruz ama ..? denemek lazım..

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...