5 Aralık 2008 Cuma

KAYMAKLI AYVA TATLISI

Kızım bayram tatili için geldiği gün yemek sonrası için hazırladığım bir tatlı.
Ayva tatlısı mükellef sofraların tatlısı olarak bilinir. Gerçektende kokusuyla, görüntüsüyle kendine hayran bırakıyor.
Malzemeler:
İstediğiniz kadar ayva
Her yarım ayva için 1,5 yemek kaşığı şeker
Karanfil
İç İçin:
Elma rendesi
Tarçın
2 kaşık şeker
Hindistan cevizi
Kıyılmış ceviz
Hazırlanışı:
  • Ayvaları ortadan ikiye bölüp orta çekirdeğini ve sert kısımlarını oyarak çıkartıyoruz.
  • Kabuklarını soyuyoruz ve soyulmuş kabukları yıkayıp bir tabağa alıyoruz. Aynı zamanda orta göbeklerdeki çekirdekleri tek tek çıkararak alıyoruz.
  • Hazırlanmış ayvaları oyuk kısımlar yukarı gelecek şekilde tencereye dizip üzerlerine her yarım ayva için 1,5 yemek kaşığı şeker ilave ediyoruz.
  • Karanfil tanelerini ve ayva çekirdeklerini üzerlerine serpiyoruz ve suyunu ilave ediyoruz. (ben 8 yarım adet ayva için önce 2 su bardağı su kullandım. Su fazla olacak diye düşünmeyin, bırakın dibinde su artsın, piştiğinde müthiş bir sürpriz ile karşılaşacaksınız :)) )
  • Suyunun içine dolu dolu bir avuç ayva kabuğu atıyoruz. ( Sürpriz için bu şart :)) ) Kalan ayva kabuklarını sakın atmayın, çok işe yarayacaklar. O an kullanmayacaksanız poşet ile dondurucunuza kaldırın, ileride muhakkak ihtiyaç duyacaksınız :)
  • Ayvaları pişmeye bırakıyoruz. İlkin yüksek ateşte kaynayınca düşük ateşte yumuşayana kadar ocakta tutuyoruz.
  • Ayva çekirdeği pişerken ayvaların kızarmasını sağlıyor diyorlar fakat benim ayvalarım kızarmadı. Sarı ayva olmalarını da istemediğimden dolayı 1 bardak sıcak suda 1 çay kaşığı kadar kırmızı gıda boyası eriterek tencereye kattım. ( iyi ki katmışım, buda sürprizin bir parçası :)) )
  • Ayvalar yumuşadıktan sonra ısıya dayanıklı bir servis tabağına çıkartarak soğumaya bırakıyoruz. ( ısıya dayanıklı çünkü işlem bittikten sonra fırına vereceğiz)
  • Bu arada elmalarımızı soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra rendeleyerek bir tavaya alıyoruz.
  • İçine şeker ve tarçın ilave ettikten sonra ocakta çok az çeviriyoruz. Tatlı yaparken elime ne geçerse iç malzemeye katmak engelleyemediğim bir dürtü bende :) Hindistan cevizi ve kıyılmış cevizin bir kısmını ayırarak geri kalanını bu dürtü ile elma rendesine kattım :)
  • Soğumuş olan ayvaların oyuk kısımlarına iç malzemeyi doldurarak ve tecerenin dibinde kalan suyundan da biraz servis tabağına ilave ediyoruz.
  • Fırına verip 10-15 dk. bekletiyoruz. Ve çıkartıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Kaymağımızı sıkma torbasına dodurarak soğuyan ayvaların üzerine kaymak sıkıyoruz.
  • Ayırdığımız kıyılmış cevizleri kaymak üzerine serpiyoruz.
NOT: Ayva kabukları suyu karamelleştiriyor. Çok güzel jöle kıvamı aldırıyor. Ben bu karamelizeyi gördükten sonra, hiç bir katkı maddesi kullanmadan kendim jöle yapabileceğimi düşündüm. Çünkü tencerede kalan su soğuduktan sonra tam bir jöle oldu. Ayva kabukları bunun için atılmamalı, jöle ile yapılan pastalarda kullanılmalı diye düşünüyorum.
Görebilmeniz için jöle haline gelmiş tenceredeki suyu servis tabağında süsleme için kullandım. Fotoğrafta kıvam kendini belli ediyor. Fırın kabındaki su ise tam sertleşmiş jöle idi.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

asiyeciğim, ayva kabuğu ile ilgili biilgi çok işime yarayacak. Bilmiyordum. Çok teşekkürler.

görüntü harika.

ellerine sağlık olsun

sıcacık sevgiler, mutlu bayramlar

Gaye dedi ki...

çok güzel olmuş..bende yaparım ayva tatlısı..çok hafif bir tatlı..ben de kırmızı olması için vişne suyunda kaynatırım.. elinize sağlık..

Adsız dedi ki...

hey işte ben buna tarif derim. benim okuduklarım böyle değildi.
valla beni fark ettiğin için saol. ben yemek konusunda biraz iyiyim ama tatlı ve börek gibi şeylere daha elimi atamadım. zaten bu tam bir maharet gerektiriyor.
yalnız eksiklerimi de tamamladıktan sonra bir daha deniyeceğim.
resim çekip koyamıyorum çünkü bilmiyorum.
onuda öğrenince artık buranında kurdu olurum::))
teşekkürler

elma şekeri dedi ki...

Ellerinize sağlık,nefis bir görüntü...

www.illedeyemek.com dedi ki...

Ellerinize sağlık,yine herşey harika sevgiler,selamlar.bayramınızi da şimdiden kutluyorum...
www.illedeyemek.com

Dilek Mutfakta dedi ki...

Asiyecim harika bir görüntü eline sağlık,İYİ BAYRAMLAR......

hdidem95 dedi ki...

Bayramlar berekettir, umuttur, özlemdir. Yarınlar niyettir. Kestiğiniz kurban ve dualarınız kabul olsun, sevdikleriniz hep sizinle olsun.. Bayramınız mübarek olsun

Adsız dedi ki...

Asiyecigim ayva tatlisi cok nefis olmus canim ellerine saglik.
Senin ve tum sevdiklerinin Bayrami Kutlu olsun,

Mutlu Bayramlar...

HÜLYA dedi ki...

Bir avuç dua, bir kucak sevgi, sıcak bir mesaj kapatır mesafeleri, birleştirir gönülleri, bir sıcak gülümseme, bir ufak hediye daha da yaklaştırır bizi birbirimize. Kalbiniz nur, eviniz huzur dolsun. Kurban Bayramınız bereketli olsun!

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...