8 Kasım 2008 Cumartesi

SUFLE

Kökler (Roots) kitabını okudunuz mu? Bu kitabı 1980 yılında okumuştum. Kitaplarımın ilk sayfasına okuduğum tarihleri yazarım. Obama Amerika başkanı olduğu zaman duygulandım ve yıllardır rafta duran kitabımı elime aldım. ilk sayfasında 2 Ağustos 1980 yazıyordu. Kitap 1979 yılında basılmış. Türkçeye çeviren: Ali Seden- Nilgün Himmetoğlu. Kökler'in yazarı Alex Haley kitabın açıklamasında şöyle diyor:

"Niçin ona Kökler adını koydum? Kökler yalnız benim ve atalarımın öyküsünü dile getirmiyor. Milyonlarca karaderilinin yaşamını simgeliyor. Ve bütün okuyan ve seyredenlere belleklerine kazınırcasına sesleniyor. Şu evrensel gerçeği unutmayın hepimiz aynı yaratıcının çocuklarıyız."

Bu kitabı okuduğumda çok etkilenmiştim, Kitabı okumamdan 28 yıl geçmiş olmasına rağmen belleğime o kadar kazınmış ki, Obama başkan olduğunda hafiften bir sevinç kapladı içimi. Okurken çok duygulandığım, zaman zaman ağlamama sebep olan kölelerdi. Amerikalılar, atalarının karaderili vatandaşlarına yaptıkları zulüm karşısında ne kadar utanç duyuyor olsalar da bunlar yaşanan gerçekleri silmelerine yetmiyor. Kaldı ki Irak liderinin halkına zulüm yaptığı gerekçesiyle Irak'a saldırmayı kendinde hak gören Amerika, dönsün bir kendi atalarına baksın diyorum. Belki bu sebepten sevindim Obama başkan olduğu için. Fakat hayal kırıklığına uğramayız umarım. Çünkü insan ne olduğunu, nereden geldiğini unutabiliyor bazen. Ülkemizde Tansu Çiller başkakan olduğunda da sevinmiştim, bir bayan başbakan diye. Tansu Çiller'in bizi hayal kırıklığına uğrattığı gibi Obama' da da aynı kırıklığı yaşamayız umarım. Obama' da unutmasın ki "hepimiz aynı yaratıcının çocuklarıyız"

Sufle yaptığım gün Obama'nın başkan olduğu açıklandı. Bana bir çağrışım yaptı, bakın bakalım sizde ne çağrışım yapacak :)

Bu tarife Fevrin'ciğim sayesinde kavuştum ve müthiş haz alarak yedim. Teşekkür ederim arkadaşım böyle güzel bir lezzeti bana kazandırdığın için.



Malzemeler:
Kek için:
2 yumurta (hafifçe çırpılmış)
120 gr. (1/2 bardak) toz şeker
1.5 yemek kaşığı kakao
85 gr. (1/3 cup) sıvı yağ ya da erimiş tereyağ
250 ml. (1 cup) süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 fiske tuz
125 gr. (1 bardak) un
Sos için:
185 gr. (1 cup) toz şeker
2 yemek kaşığı kakao
250 ml. (1 cup) kaynar su
Servis İçin:
Süt kreması
yada dondurma


Hazırlanışı:
  • Fırın 180 derecede ısıtmaya alınır.
  • Kek malzemesinin hepsi karıştırılarak çırpılır.
  • Sufle kalıplarına hazırlanan malzeme bölüştürülür. (Benim kalıplarıma göre 10 Adet çıktı fakat daha fazla doldurmalıymışım)
  • Ayrı bir kapta toz şeker ve kakao karıştırılır. Kalıplardaki malzemenin üzerine eşit olarak bölüştürülür.
  • Kaynamış su, kakao şeker karışımının üzerine eşit olarak dökülür.
  • Kalıplar tepsiye dizerek ısınmış olan fırına verilir ve 25 dakika pişirilir.
  • Üzerine süt kreması yada dondurma ile servis yapılır.
  • Afiyet olsun


9 yorum:

NiNo dedi ki...

bir suflecik lutfen :D

NiNo dedi ki...

bir suflecik lutfen :D

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Bayılırım sufleye... Üzerine bol krema alayım ben :)

Halenze dedi ki...

asiye hanımcımmm:) nolur bana küsme darılma ne zamandır gelip gidemiyorum miss gibi ekmekler sufleler bezeler neler yapmışsın ööle. ben 56 gündür diyetteyim 8 kilo verdim:) eğer siteleri ziyaret etseydim biraz zor olurdu:) öyle nefis şeyler varki. ekmeklerine bittim hayatım misss gibiler valla kokusu buraya geliyo sankii. ellerine sağlık. yanda flash flas helenze yazmışın hayatım. Halenze olacak:) bide ankaralılar arasında Turgut yok:)) neden:) kestane kebap acele cevap... çoköptümmm

HÜLYA dedi ki...

bir suflede ben istiyom bananeee:(

elelrine sağlık canım harika olmuş.. hıım nefiiis

Adsız dedi ki...

Bayılırım sufleyeee :) Ellerine sağlık

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Asiyeciğim dün niye sormadın üzerindekileri :) Yorumu ancak bu sabah gördüm :) Üzerindekiler bildiğimiz tarçın :) Ama ben yuvarlak pasta servis kağıtlarını biraz daha keserek şekil yapmaya çalıştım ve onun üzerinden döktüm tarçını böyle :) Ayrıca sütlaçı ekmekle yemek ilginçmiş :)
Seni tanımak güzeldi... Sevgiler...

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Resimleri gmail adresine gönderdim (bende o var) sevgiler...

hdidem95 dedi ki...

ellerine sağlık canım hayırlı cumalar sevgiler

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...