1) Kırmızı biberlerin çekirdeklerini çıkararak yıkadım ve rondodan çektim.
3) 1 gün sonra tencereye alarak suyunu çekmesi için biraz kaynattım.
4) Tekrar tepsiye alarak güneşe bıraktım.
5) 1 hafta kadar güneşte bekledi, tabii güneş çok olsaydı daha kısa sürede olacaktı.
6) Üzerine yağ dökerek buzdolabına kaldırdım. 3 kg. biber salçası oldu.
Bir yıl sonra tekrar biber salçası yaptım fakat bu yıl geç kalmıştım, Ekim ayının sonlarını bulunca güneşte kızgınlığını kaybetmişti. Bu sebepten bu yıl fırınladım.
Birinci maddeyi aynen yaptım. Daha sonra tencereye alarak 2 kaşık tuz ile birlikte fazla soyunu çekmesi için ocakta kısa bir süre kaynattım. Ocaktan indirdiğim biberleri tekrar el blenderi ile iyice pürüzsüz hale getirdim. Tepsiye dökerek 250 derece fırına verdim. Üzeri kabuk tutmaması için ara sıra karıştırarak fırında pişirdim. Geçen yıla göre biraz cıvık oldu fakat yinede çok güzel. Geçen yıl yaptığım biber salçası tam bir yıl buzdolabında muhafaza ederek hiç bozulmadan tertemiz kalmıştı. Bakalım fırınlanan biber salçası 1 yılını nasıl geçirecek :) Sonucu vermek için seneye görüşürüz :)
23 Ağustos 2010
Geçen yılki biber salçası çok güzel bir şekilde bozulmadan muhafaza edildi. Her ne şekilde hazırlanmış olursa olsun Biber salçası çok güzel oluyor.
Bugün 21 kilodan biber salçası yapıyorum. Dün çekirdeklerini çıkararak yıkadım ve suyunun süzülmesi için bir gün bıraktım. Aslında asıl amaç suyunun süzülmesi değil yorulmuştum :)
Bugün rondodan geçirerek 5 lt.lik tencerede 3 seferde kaynattım. Şu an 20 dk. süreyle kaynattım. Şu an kaynamaya devam ediyor. Gelişmeleri daha sonra an ve an bildirecem :) :P
16 yorum:
cok guzel olmus canim ,el emegi salca ne guzel ugrasmis hazirlamissin miss gibi afiyet olsun,sevgilerr
Marifet budur işte. Valla ellerine sağlık. Çok emek vermişsin. Sevgiler...
Rengine bayildim Ellerine sağlık.
canım evinin tozu bitti sanırım..
bak ne güzel tazecik misler gibi salçan olmuş..
ellerine sağlık...
şimdi o salça ile bulgurlu köfte yapacaksın kısır gibi mmmhhh..
süper olur valla..
ellerine sağlık yeniden..
haa bu arada canım sabahın 6sında girmedim tabi mutfağa ben girene kadar 8 falan olmuştu..
sevgiler
canım bak yine geldim..bence sen bu şeytana uy..
cidden harika oldu ...
hafif ve de lezzetli oldu..oğlanlar istiyorlar yeniden ama yapamam aşırı kalorili ve bir günde biten bir lezzet oldu..
yine yeniden sevgiler :))
Salçanızı kışın güzel yemeklerde kullanmak nasip olur inşallah.
Ellerinize sağlık.
hayatım güzel yorumun için teşekkürler evet gerçekten aile gibi oluyoruz çoğu zaman....biber çalçanda muhteşem görünüyor emeği bol bişi...ellerine sağlık artık bizede yollarsın:))) sevgilerimle öpüyorum
Mis gibi olmuşlar salçaların Asiyeciğim, ev yapımının kokusu bile başka oluyor, zaten buna alışınca hazırlarda tat bulamıyor insan, ben de geçen hafta attım dondurucuya közleyip, allah hepimize sağlıkla yemeği nasip etsin canım, öptüm güzelim, sevgiler...
asiyecigim cok guzel misss gibi olmus canim gule gule afiyetle tuketin.
yemeklere hem renk hemde lezzet veriyor.
mikrodalgada kek'te gel beni yediyor ahaha simdi olsa koca bir dilimi gotururdum:)))
ellerin dert gormesin.
kucak dolusu selam ve sevgilerrrrr.
Selamlar Blogunuzu gezdim.Gerçekten çok güzel yemekler.yazınızda Bolu lu olduğunuzu yazmışsınız.Zaten Bolu'danda harika Aşçılar çıkar.Pastalar ve bütün herşey çok güzel.Tebrik ederim.başarılar dilerim size tekrar.Sevgiyle kalın.Beni msn e eklemişsiniz bende kabul ettim.Sormak istediğiniz şeyler varmış.Merak ettim sorabilirsiniz.Görüşmek üzere.Sevgiyle kalın.Oya
Asiye'ciğim,
Çok beceriklisin, tam sabır işi bunlar. Çok güzel görünüyor, ellerine sağlık.
Sevgilerimle.
merhaba asiyecim...
kırmızı biber salçan harika görünüyor ellerine sağlık...
Bende geçen hafta kırmızı biber turşusu ve salatası yapıp kış için kavanozlara koyup kaldırdım ..
İnsanın kendi yaptığını tüketmesi ne kadar güzel bir şey ... tekrar elelrine sağlık sağlıcakla tüketmek nasip olur inşallah sevgiler
asiyecim merhaba.. kırmızı biber turşusunu nasıl yaptığımı sormuşsun. İleriki günlerde tarifi yayınlayacaktım ama önce sana söyleyeyim malum mevsimi bitmek üzere belki yapmak istersin...Çok gzüel bir lezzet bu kırmızı biber sevenlere özellikle tavsiye ediyorum.. Ben bu yıl anneme bana ve yengeme toplam 30 kilodan yaptım... yapmak istersen işte tarif kolay gelsin canımcım
Ben yaptığım ölçü ile vereceğim sana. 10 tane 500 gr'lık kavanoz dolusu çıkıyor bu ölçüden.
malzemeler :
5 kg kırmızı biber
1/2 kg acı biber
1/2 kg yeşil sivri biber
2 demet maydanoz
500 lt elma sirkesi ( 1 küçük şişe)
1 kavanoz sıvıyağ (500 gr'lık)
Tuz
2 büyük bütün sarımsak
Önce tüm malzemeyi yıkayıp süzdürüyoruz biberlerimizin acılar hariç içlerini çıkartıp temizliyoruz.
Ardından kırmızı biberlerimizi 3 parmak kalınlığında kesiyoruz ardından acı biberleri tohumlarını çıkarmadan 1 parmak kalınlığında kesiyoruz yeşil biberleride aynı büyüklüklte kesiyoruz . Maydanozlarımızıda çok kalın olmayacak şekilde doğruyoruz. Sarımsaklarımızı soyup bıçalka 2-3 kesiyoruz...
Tüm ön hazırlıklarımızı bitirdikten sonra büyükçe bir tencereye önce kırmızıbiberleri sirke ve yapımızıda döküp tencerenin kapağını kapatalım. 5-10 dakika pişirdikten sonra diğer biberlerimizi tuzumuzu ve sarımsağımızı ekleyelim ve kırmızı biberler yumuşayana kadar pişirelim. Ateşten almaya yakın maydanozlarımızı koyup altını kapatlım.. Sıcakken kavanozlarımıza doldurup ağzını sıkıca kapatalım. Sıkça kullanmadığımız bir odanın köşesine battaniye veya kalın birşey serip üzerine gazete kağıdı serelim ve kavanozlarımızı ağızları aşağıya gelecek şekilde battaniyenin üzerine yerleştirip üzerlerini battaniye ile kapatıp 2-3 gün süre ile burada bekletelim ki bozulmaya karşı mayalanmalarını sağlayalım. Ertesi gün kavanozları kontrol edip kapakları atan varsa ( bende hiç olmadı ağızlarını sıkıca kapatırsanız atmaz.) açıp buzdolabına koyup tüketin. Eğer atmamışlarsa mutfağınızda veya kilerinizde istediğinz yere koyup kışın istediğinizde tüketebilirsiniz.
canım ne özürü hiç önemli değil aşkolsun .... zaten tarifi yazmıştım be ufak tefek eklemeler yaptım sadece ne zahmeti..
salatası için biberleri fırında közlüyorum önce.. Fırın telinin üzerine yağlı kağıt serip biberleri dizip gzüelce közlüyorum kabukları kendiliğinden çıkıyo zaten.. Fırından çıkınca kabuklarını soyup biberleri 3 parmak kalınlığında doğruyorum.
Bir tavaya sıvıyağı ve rendelenmiş domatesleri ve biberleri ekliyorum.Domatesler suyunu çekene kadar pişiriyorum. Daha sonra 3-4 yemek kaşığı elma sirkesi ve 1 baş sarımsağı ezip katılıyorum. Tuzunu ve bolca maydanozunu ekliyorum. ocağın altını kapatıp salatamızın soğumasını bekliyoruz soğukken daha leziz oluyor.
Not: İstersen sirke koymayabilirsin
sirkesizde harika oluyor. Ben ilk yaptıklarıma koymamıştım ..
5 Kilo kırmızı biberden 5,5 kavanoz çıkıyor . Domatesi 6-7 tane koydum , biberi 1/2 kg ve 1 büyük demet maydanoz
canım umarım bu sefer işine yarar tarif.. sevgiler
asiyecim en önemli noktayı unutmuşum.. salatayı kavanozlara koyup kaldıracaksan soğumasını beklemeyip sıcağı sıcağına kavanozlara doldurup yine ağzını kapayıp ters çevirp bir battaniyenin yada kalınca bir örtünün altında 2-3 gün bekletiyoruz.
Asiyecim bloğumda senin için bir ödül var uğrarsan vede kabul edersen sevinirim,sevgiler...
Yorum Gönder