15 Ağustos 2008 Cuma

TARHANA

Çalışan bayan olunca herşeye dörtdörtlük yetişilemiyor. Her ne kadar eksiklik hissettirmemiş olsamda yapamadığım şeyler oldu elbette. Emekli olmak da başlı başına bir sıkıntı, bir yıl oldu emekli olalı, zaman nasıl da çabuk geçiyor. Artık biraz da yapamadıklarımı yapayım diye kolları sıvadım :) Komşularımında gaz vermesiyle boyumdan büyük işlere kalkıştım :) Ben tarhana yaptım. Nasılda nefis, vitaminli ve en önemlisi ellerinle yapıyorsun ve temizliğini biliyorsun. Ve annelerimizin haftalarca uğraştığı gibi de uğraşmadım hiç yorucu değildi. Eeee teknoloji işin içine girince herşey kolay. Bakın bakalım nasıl yapmışım.





Slayt biterse sağ üst köşede çarpıdan kapatın tekrar başlayacaktır.
Büyük izlemek için "View All Images" tıklayın

Malzemeler:
Yarım kilo nohut
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı pirinç
Yarım kilo kırmızı biber
Yarım kilo yeşil biber
2 adet kuru soğan
2 kilo domates
1 kilo süzme yoğurt
1 kilo normal yoğurt
2-3 kaşık salça
Yarım kibrit büyüklüğünde yaş pakmaya
Bir miktar tuz
Aldığı kadar un
Nasıl yaptım:
Yapım süresi 4 gün, fakat günde en fazla 1 saatimi ayırdım. Kuruma süresi 5 gün
  • Nohutu akşamdan ıslattım ve 16-18 saat sonra düdüklü tencerede haşladım. Suyunu süzerek kaseye aldım.
  • Ayrı bir tencerede mercimek ve pirinci az su ile haşladım. Piştiğinde suları kalmamıştı.
  • Hepsini rondoya koyarak püre yaptım.
  • Kırmızı biber ve yeşil biberlerin çekirdeklerini çıkartıp yıkadım. Ortadan ikiye bölerek rondo ile çok az çektim.
  • Kuru soğanı dörde bölerek rondoya biberlerin üzerine attım çok az da bu şakilde çektim.
  • Yıkanmış ve ikiye bölünmüş domatesleri kabuklarını soymadan biberlerin üzerine attım ve rondo ile iyice çektim.
  • Püre haline gelmiş nohut+mercimek+pirinç+biberler+soğan+domatesi yoğurma kabına aldım ve üzerine süzme yoğurt+normal yoğurt+salça+maya ve bir miktar da tuz atarak karıştırdım.
  • Katı bir hamur olacak şekilde aldığı kadar un katarak yoğurdum. (10 kilo un torbasını açmıştım, sanırım 5 kilosu gitti)
  • Haşlama ve püre yapma işlemlerini akşam yemeğini hazırlarken, yoğurma işlemini ise aynı gün saat 23.00 de yapmıştım. Hal böyle olunca diğer işlemlerde hep gece yapıldı. Yani gün içinde bana hiç mani olmadı :)
  • Hamurun kabarıp ekşimesi gerekiyormuş. Hamur kabının altına büyük bir sini tepsi koydum çünkü kabardığında taşma riski varmış. kapağını kapattım.
  • Sabah kalktığımda hamur kabarmadan öylece duruyordu. Biz kalktık hazırlanıp havuza gittik, ee malum bizim denizimiz yok havada oldukça sıcak. Başka türlü serinlenemiyor.
  • Havuzdan döndüğümüzde baktım ki hamur kabarmış, kapağını üzerinden atmış ve altında duran tepsinin üzerine taşmış. Hemen bir spatula ile karıştırdım hamur pısss söndü. Kapattım tekrar kapağını.
  • Gece 23.00 sularında hamurdan büyük parçalar alarak masanın üzerine serdim.
  • Sabah kalktığımda parçaların üzeri kabuk bağlamıştı. Hamurları bir alt üst yaptım. Akşama kadar kurumaya devam ettiler.
  • Yine gece 23.00 sularında hamuru ufalayarak parçaladım. Öylece bıraktım.
  • Sabah kalktığımda altta kalan kısımların hava ile temas etmesi için karıştırdım ve gün içinde gelip gittikçe sürekli karıştırdım.
  • Yine gece 23.00 sıralarında hamuru rondoya koyarak bir güzel çektim un ufak oldu :)
  • Süzgeçten eleyerek büyük bir tepsinin üzerine üzerine aldım.
  • Süzgeçten geçmeyen kalın parçaları da ayrı bir tepsiye serdim.
  • Ve öylece bıraktım.
  • 5 gün boyunca tepsideki tarhanayı zaman zaman alt üst yaparak kurumasını sağladım.
  • 5 gün bitiminde kavanozlara doldurarak kaldırdım.

Bu malzemeden 6 kilo 300 gr. ince tarhana kaldırmış oldum. 1,5 kilo da süzgeçten geçmeyen kalın tarhana oldu. Kalın tarhanayı da poşetleyip kaldırdım. Aslında en vitaminli kısım kalın olan tarhanada diye düşünüyorum. Çünkü kırmızı ve yeşil biberlerin minik görünümleri onda kaldı :)

Ellerime sağlık diyorum başkada birşey demiyorum, çünkü bunun üstesinden çok kolay geldim heleki ben, nerden baksak toplamda 8 kiloya yakın bir tarhana yapmışım :) Tavsiye ederim deneyin hiç yorucu değil. Miktar fazla gelirse yarı ölçü kullanılabilir, çünkü ben başlarken ne kadar çıkacağını bilmiyordum. İyide oldu, artık gelene gidene tarhana pişiriyorum :)

7 yorum:

uygarimizlahayat dedi ki...

Bravooooooooooooo, süper olmuşşş süperrr, ellerinize sağlıkk... Allah yemek nasip etsin inş.

HÜLYA dedi ki...

canım merhaba...

ziyaretine ve o güzel mesajına çok çook teşekkürler...

umarım tarifimi deneyince sende memnun kalırsın..

daha sık görüşmek üzere canım sevgiyle kal öptüm

RENKLİ KURABİYELER- ZÜLBİYE dedi ki...

tebrik ederim çok zor olan birşeyi başarmışsın. Afiyetle de yersiniz inşallah.

Halenze dedi ki...

valla eline sağlık ban hayatta yapamazdım böyle şeyi hiç sabrım yok:))) ben çorbayıda çok sevmem ama öyle bi yazmışsınki manşette ister istemez bende iştahlandım:)tebrikler arkadaşım..

Adsız dedi ki...

hey maşallah ben anca erişte kesiyorumm
afiyet olsun şimdiden

sevgilerr

hcr hobi atölyesi dedi ki...

canım ellerine sağlık,
bende uzun zamandan beri yapmak istiyordum,tarifi hemen aldım.
güzel olmazsa sorumluluk sana ait :P

HÜLYA dedi ki...

merhaba asiyecim..canım benim ızlaırn ikiside tarhanayı çok seviyor bende markatten almaktansa kendim yapmayı tercih ederim tarifin çok gzüel ve anlaşılır denemek istiyorum fakat süzme yoğurdum yok ve markatlerdede bulamadım. acaba tarhananın olmazsa olmazımıdır süzme yoğurt onun yerine normal yoğurt miktarını artırsam olurmu.. beni aydınlatırsan çok sevinirim canım..

böylelikle sayende kendi tarhanamı kendim yapmış olurum..

sevgiler

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...