6 Haziran 2008 Cuma

Kaldırık Dolması

Annelerimiz ve Teyzelerimizin yapmayı sürdürdükleri Yöresel Mengen yemeklerinden olan Kaldırık Dolmasını yine teyzemin ellerinden taddım. Her gidişimizde kaldırık dolmasının sarılmasını beklemek ayrı bir keyif veriyor. Yazın ormandan toplanarak kurutulan kaldırık yaprağı ile yapılan dolma sarımsaklı yoğurt sunumuyla muhteşem bir lezzet.
Yazın ormandan toplanarak kurutulan kaldırık yaprağı haşlanarak, mısır unu ve süt ile hazırlanan dolma içi ile sarılır.

Tavada yağ ile soğan hafif pembeleştirilip sarılan dolmaların üzerine gezdirildikten sonra birazda su ilave edilerek pişirilir.

Pişirme işlemi bittikten sonra bir tepsiye boşaltılan dolmanın üzerine bolca sarımsaklı yoğurt konulup servise sunulur.





16 yorum:

Dilek dedi ki...

Mısır unu ile hazırlanan dolma olduğunu hiç duymamıştım.Sayenizde öğrendik,asma yaprakları ile hazırlanabilirmi?Denemek isterim şimdiden teşekkürler....

Asiye dedi ki...

Dilekcim sanırım asma yaprağı ile olmaz, kaldırık yaprağının mayhoş tadı bu lezzeti veriyor olabilir canım.

Feyza Fidan dedi ki...

Çokkk güzel bir tarif bu, tadı kimbilir ne güzeldir..Hemde çok değişik bir yaprakla sarılmışki onuda çok merak ettim..Ellerine sağlık teyzeciğinin,
Sevgiler...

pastacirapunsel dedi ki...

Asiye'ciğimmm,

Msır ununu okuyunca çok şaşırdım, hiiç duymamıştım böyle bir içle dolma hazırlandığını:)) Cehalet böyle bir şey işte:))

Teyzeciğinin ellerine sağlık, sana da afiyetler olsun canım,

Sımsıcak sevgiler......

hdidem95 dedi ki...

canım hiç duymamıştım bu dolmayı ama nefis bir yemeğe benziyor ellerine sağlık öptüm sevgiler

Asiye dedi ki...

Sevgili Feyza, pastacirapunsel ve didem 20-21-22 haziranda aşçılar festivalimiz var gelin misafirimiz olun kaldırık dolması da ikram ederiz size

ÖZGÜLÜN TARİFLERİ dedi ki...

COK NEFİS BİR OKADARDA DEGİSİK OLMUS CANİM TEYZENİN SENİN ELLERİNE SAGLİK
SEVGİLER

Dilekk dedi ki...

asiyecim ziyaretime gelmişsin bende bloğuma bir süredir uğrayamadım havalar ısındı artık kopukluluklar olacak okullarda kapanınca bize pek sıra geleceğini sanmıyorum. çok güzel yerler gezmişsin, gitmedim ama Mengen in çok güzel bir yer olduğunu biliyorum inşallah görmek kısmet olur,sevgiler...

Betül dedi ki...

Asiye'ciğim,

Gerçekten değişik ve bilenler dışında pek duyulmamış yöresel bir yemek sanırım. Beliki Mengen'den daha fazla tarifi paylaşırsın bizimle.

Sevgilerimle.

Asiye dedi ki...

Sevgili Özgül'cüğüm ziyaretin için nasıl teşekkür etsem azdır, benim için bir ilkin başlangıcı oldu çok teşekkür ederim.

Dilekciğim, Mengen Aşçılar Diyarı ve ayrıca bir doğa harikası. İstanbul yolu üzerinde ve İstanbul yolundan ayrılınca yarım saat mesafede. Her yıl yapılan Uluslararası Aşçılar festivalinde Türkiye ve yurt dışında çalışan Aşçılarımızın tüm çalışmalarını görmek mümkün oluyor fakat festival tarihleri dışında bu mümkün değil :) Çünkü Aşçılarımız hep dışarda çalışmaktalar. Bunun yanısıra özellikle bahar ve yaz aylarında doğanın her rengi ile buluşmak mümkün. Her karış toprağına basılsığında bir tablonun içine girmiş hissediliyor. Eşsiz bir doğa, derinlik, bozulmamış, el değmemiş doğa harikası tüm duruluğu ve saflığıyla içine çekiyor insanı.

Betül'cüğüm, Mengen yöresel yemeklerinden tanıtımda yazdıklarımın hepsini yayınlamak istiyorum. Onun için "Mengen Mutfağı" linkini açtım. Fakat bunları yaptırmak için eskilerden yada Aşçılardan birilerini bulmam gerekiyor :)

Sevgilerimle...

Asiye dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Asiye dedi ki...

2005 yılında gerçekleşmiş olan
21.Uluslararası Aşçılık&Turizm Festivalinden görüntüler aşağıdaki adreste mevcut

http://www.eee.metu.edu.tr/~unlu/kalbimoradakaldi/mengen
/festival.html

Bu yıl 20-21-22 Haziran 2008 tarihinde 24.gerçekleşecek olan festivalde daha bilinçli olarak, daha güzel görüntüler elde edeceğimi umuyorum.

SOFRAM dedi ki...

Asiye'ciğim hoşgeldin canım, ayrıca ziyaretin için de çok teşekkürler...Canım resimlerden gördüğüm kadarıyla hiç te öyle kilo almamışsın.
Canım kaldırığın dolmasını bir kere Oktay Ustanın proğramında görmüştüm, biz yumurtalı kavurmasını yaparız, ama hiç böyle mısır unlusunu bilmiyordum. Buralarda kaldırık var, mutlaka bu tarifini denemeye çalışacağım canım.Çok güzel bir lezzet olduğuna eminim, teyzenizin ellerine sağlık.
Güzel bir gezi yapmışsın, biz de gezi için sınavların bitmesini bekliyoruz, artık hayırlısı bakalım...
Canım sevgilerimle öptüm , görüşmek üzere...

defneylebirlikte dedi ki...

nefis görünüyor.doğrusu yemeyi çok isterdim..

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Sevgili Asiye, yorumun için teşekkürler.. Ancak belirttiğim gibi tarifi veren Karadenizli usta bu şekilde yazdı.. Ben de onun yalancısıyım.. Mıhlama ve kuymak arasındaki farkı araştırmaya devam ediyorum..

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Merhaba Asiye,
Bulgur çanakları ile ilgili soru sormuşsun,
sanırım gözünden kaçtı,malzeme listesi ve yapılışında 1 çay bardağı su var.
Bu tarife yapılırken 1 çay bardağı su ekleniyor.
Fakat pişirirken su yok,ya kızgın yağda kızartıyorsunuz,yada fırında pişiriyorsunuz.
Umarım denediğin zaman beğenirsin.

Bu arada kaldırık dolması nefis görünüyor,teyzenin ellerine sağlık.
Bu kaldırık adını hep duyuyorum ama yemek hiç kısmet olmadı.

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bu gadget'ta bir hata oluştu