1 Temmuz 2014 Salı

Ton Balıklı Makarna ve Yoğurtlu Semizotu


Yemek yapmaya zamanınız mı yok? İşte size kısa sürede hazırlayabileceğiniz, hem doyurucu, hem lezzetli hem de ton balığı ve semizotu ile sağlıklı beslenme.

Ton balığının faydaları;

Ton balığında bulunan omega 3 yağ asitleri, kalp ve damar sağlığının korunması açısından çok önemli yer teşkil etmektedir. Vücuttaki HDL (iyi kolesterol) ün artmasını sağlar. Ki yüksek HDL damar tıkanıklığına sebep vermektedir.
Ton balığı kanın pıhtılaşmasını engeller ve böylelikle kan akışını arttırır. Bu durum felç riskini azaltır. 
Omega 3 yağ asitleri göz sağlığı için de önemlidir. Göz kuruluğuna en iyi gelen yiyecektir ve yaşlanmaya bağlı olarak oluşan göz hastalıklarında önemli yeri vardır.
Göğüs kanseri, kolon kanseri ve böbrek kanserinin en büyük düşmanı tuna balığında bulunan omega 3 yağ asitleridir. Araştırmalar, ton balığının lösemiyi engellediğini de ortaya çıkartmıştır.
Beyne sağlıklı kan akışının sağlanması ve beyindeki elektrik sinyallerinin güçlendirilmesinde önemli yeri olan omega 3, alzheimer hastalığı riskini de azaltmaktadır.
Ton balığındaki en önemli vitaminlerden biri selenyumdur. Selenyum eksikliği mutsuzluğa, depresyona ve kaygıya sebep olur.

Semizotu faydaları;

Semizotu, içinde bulunan fazla miktarlarda olan omega3 yağ asidi ile diğer sebzelerden çok farklı bir noktadadır.Semizotu 0 kalorili bir sebzedir. Yağ asitleri konusunda başka hiçbir benzeri sebze yoktur. Omega3 yağ asitleri beynimizde bulunan nöronların güçlenmesi için çok gereklidir. Ayrıca damar hastalıkları, kalp ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Omega3 kanda bulunan kolesterolü düşürür. Düzenli bir şekilde omega3 alındığında konsantrasyon ve hafıza problemleri engellenir. Özellikle gelişme çağında ki çocuklarda semizotu kesinlikle tavsiye edilir. Daha hızlı öğrenme ve hafıza gelişimi olumlu yönde etkilenir. Tümör gelişimi ve kanserin yayılmasını engeller.
Semizotu ayrıca, lif, vitamin ve mineraller açısından zengindir. İçinde bol miktarda A vitamini bulunmaktadır. A vitamini bir antioksidandır ve gözlerimize çok faydalıdır. Çeşitli göz hastalıklarında tedavici etkisi vardır. A vitamini ayrıca cilt yapımız için de gereklidir. A vitamini yanı sıra C vitamini de semizotunda bulunmaktadır. C vitamini sayesinde semizotu bağışıklık sistemini de kuvvetlendirir ayrıca C vitamini sayesinde bağırsaklarda demir emilimi rahat yapılarak kansızlığa çözümdür.
Kullanımda genelde çiğ yenilmesi tavsiye edilir. Çiğ olarak tüketilen semizotundan çok daha fazla vitamin, mineral ve omega3 alınmaktadır. Semizotunu yoğurtla yemek yanı sıra sarımsaklı salatasını tüketmek çok faydalıdır.


Ton Balıklı Makarna
Malzemeler
250 gr.makarna (istediğiniz çeşit)
Sızma zeytinyağı
2 ad. domates
2 ad.kırmızı biber
160 gr. ton balığı

Hazırlanışı
  • Makarnayı 8-9 dk. tuzlu suda haşlıyoruz. Ocağı kapatıp kısa bir süre suyunun içinde bekletiyoruz.
  • Makarnamız dinlenirken orta irilikte doğradığımız domates ve kırmızı biberi sızma zeytinyağında soteliyoruz. Tuz ilave ediyoruz.
  • Makarnanın suyunu süzüp servis tabağımıza alıyoruz.
  • Üzerine ton balığını yayarak hafif harmanlıyoruz. Domates sos ile servis yapıyoruz.
Yoğurtlu Semizotu
Malzemeler
1 demet semizotu
7-8 kaşık yoğurt
2 diş sarımsak
tuz, pul biber
Sızma Zeytinyağı

Hazırlanışı
  • Semizotunun yapraklarını ayırıp temizleyerek yıkıyoruz
  • Sarımsağı ince rendeleyerek, sarımsak, tuz ve yoğurt  karışımını hazırlıyoruz.
  • Yıkayıp suyu süzülmüş semizotunu yoğurda karıştırarak ilave ediyoruz
  • Servis tabağına alarak sızma zeytin yağı ve pul biber ilave ediyoruz.
Afiyet şeker olsun, yarasın


3 yorum:

Bizim Mutfak-Aysel dedi ki...

Asiyeciğim epey oldu yine uğramayalı, face çıktı bizim yorumlar düştü :)
Yorumsuz kalmayım dedim, ellerine sağlık şekercim, hayırlı ramazanlar...

sibelinmutfagi dedi ki...

Ellerine sağlık arkadaşım

sibelinmutfagi dedi ki...

Gerçekten de bloglar unutulmaya yüz tutuyor ben fırsat buldukça uğruyorum malesef iş yerin de yorum ekranımız kapalı ben de evde ki kısıtlı zamanlarımda uğrayabildiğim kadar bloğa uğruyorum. Sevgiler

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...