Malzemeler:
Bir demet pazı
250 gr. kıyma
1 iri boy kuru soğan
1-1,5 su bardağı kadar pirinç
Maydanoz
Dereotu
Yarım yemek kaşığı salça
Biberiye
(Aktarda kuru biberiye çektirip toz haline getirtmiştim)
Tuz
Hazırlanışı:
- Pazılar iyice yıkandıktan sonra sapları kopartılarak kaynayan suda 2-3 dk. tutulur (rengi hafif değişene kadar)
- Derin bir kaba çıkartılarak üzerine hemen soğuk su doldurulur. Suğuk suyun etkisiyle soğuyan pazı yaprakları süzgeç üzerine alınarak suyu süzdürülür.
- Kuru soğan, maydanoz ve dereotu çok ince kıyılır. Tüm iç malzeme bir kapta birleştirilerek yoğurulur. (yoğurma sırasında çok az su ilave edilebilir)
- Pazı yaprakları mutfak tahtası üzerine serilerek yaprağın ortasındaki kalın damar bıçak yardımı ile çıkartılır. (Damar çıkartılınca yaprak ikiye ayrılmış oluyor, dolayısıyla bir yapraktan iki adet sarma oluyor)
- Ortadaki kalın damar çıkartılmış pazı yaprağı ince uzun şerit şeklinde oluyor. Şerit halindeki pazı yapraklarını üçgen katlamak gerçekten çok kolay. Rulo katlamak daha zor olurdu diye düşündüm. Bunun için üçgen muska şeklinde sarılmasını öneririm.
- Şerit halindeki pazı yaprağının bir kenarına fazlaca iç malzemeyi koyduktan sonra muska böreği yapar gibi bir sağa bir sola çevirerek üçgen katlanır.
- Tencereye yerleştirildikten sonra küçük bir tavada yağ ile biber salçası kavurarak pazı sarmanın üzerine gezdirilir.
- Üzerlerine gelecek şekilde su ilave edilerek pişmeye bırakılır.
- Kaynamaya başladığında ocağın en küçük bölmesine ve yarım ateşe alınarak ağır kaynaması sağlanır. Pişme sırasında arada kontrol edilir, suyu azalmışsa az su ilave edilebilir fakat ocak kapandığında tencerede su kalmamış olmalıdır.
- İstenirse sarımsaklı yoğurt ile servis yapılır. Sarımsak istemeyenlere sade yoğurt sunulur.
- Afiyet olsun
3 yorum:
Bende yeni tanışmama rağmen pek sevdim :) Ellerinize sağlık
Her yıl bir kez mutlaka yaparım pazı sarması...
Sarması da kolay yemesi lezzetli ve besleyici daha ne olsun ellerine sağlık Asiye'ciğim...
Amaaan bu sezon ömrümün büyük bir kısmı pazı sararak ve onca çabadan sonra boş tencereyi izleyerek geçti. Çok güzel bir ot gerçekten. Ellerine sağlık Asiye'ciğim.
Yorum Gönder