3 Nisan 2011 Pazar

PAZI SARMA

 Pazı ile Betül sayesinde tanıştım. Elbette varlığından haberdardım fakat ne annem nede yakınımızda yöremizde pazı kullanan olmadı ve dolayısı ile bizim eve hiç girmemişti. Taa ki sevgili arkadaşım Betül "Bir ot olsaydım pazı olurdum..." diyerek  Sibel'e "Pazılı Salata" getirene kadar. Şimdiye kadar bu harika sebzeyi nasıl kaçırdığıma hayıflandım. Evimizin gurmesi oğlum da onayladı ki, bundan sonra sık sık evimizin misafiri olacak. İlk olarak Betül'den aldığım tarif ile "Pazılı Salata" yaptım. Büyük bir beğeni ile oğlumun onayından geçti. Salatayı daha sonra yayınlayacağım fakat şimdi pazı sarmadan bahsedelim. Salatadan başka ne yapabilirim diye araştırırken pazı sarma ile karşılaştım. Yaprak sarma her zaman zahmetli ve yorucu gelmiştir bana. Fakat Pazı sarma öyle değil. Hem iri sarılıyor hem de uzun sürmüyor :) Lezzeti dersek insanı sarıyor. Gelelim tarife.


Malzemeler:
Bir demet pazı
250 gr. kıyma
1 iri boy kuru soğan
1-1,5 su bardağı kadar pirinç
Maydanoz
Dereotu
Yarım yemek kaşığı salça
Biberiye
(Aktarda kuru biberiye çektirip toz haline getirtmiştim)
Tuz

Hazırlanışı:
  • Pazılar iyice yıkandıktan sonra sapları kopartılarak kaynayan suda 2-3 dk. tutulur (rengi hafif değişene kadar) 
  • Derin bir kaba çıkartılarak üzerine hemen soğuk su doldurulur. Suğuk suyun etkisiyle soğuyan pazı yaprakları süzgeç üzerine alınarak suyu süzdürülür.
  • Kuru soğan, maydanoz ve dereotu çok ince kıyılır. Tüm iç malzeme bir kapta birleştirilerek yoğurulur. (yoğurma sırasında çok az su ilave edilebilir)
  • Pazı yaprakları mutfak tahtası üzerine serilerek yaprağın ortasındaki kalın damar bıçak yardımı ile çıkartılır. (Damar çıkartılınca yaprak ikiye ayrılmış oluyor, dolayısıyla bir yapraktan iki adet sarma oluyor)
  • Ortadaki kalın damar çıkartılmış pazı yaprağı ince uzun şerit şeklinde oluyor. Şerit halindeki pazı yapraklarını üçgen katlamak gerçekten çok kolay. Rulo katlamak daha zor olurdu diye düşündüm. Bunun için üçgen muska şeklinde sarılmasını öneririm.
  • Şerit halindeki pazı yaprağının bir kenarına fazlaca iç malzemeyi koyduktan sonra muska böreği yapar gibi bir sağa bir sola çevirerek üçgen katlanır.
  • Tencereye yerleştirildikten sonra küçük bir tavada yağ ile biber salçası kavurarak pazı sarmanın üzerine gezdirilir.
  • Üzerlerine gelecek şekilde su ilave edilerek pişmeye bırakılır.
  • Kaynamaya başladığında ocağın en küçük bölmesine ve yarım ateşe alınarak ağır kaynaması sağlanır. Pişme sırasında arada kontrol edilir, suyu azalmışsa az su ilave edilebilir fakat ocak kapandığında tencerede su kalmamış olmalıdır.
  • İstenirse sarımsaklı yoğurt ile servis yapılır. Sarımsak istemeyenlere sade yoğurt sunulur.
  • Afiyet olsun

3 yorum:

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

Bende yeni tanışmama rağmen pek sevdim :) Ellerinize sağlık

Hülya dedi ki...

Her yıl bir kez mutlaka yaparım pazı sarması...
Sarması da kolay yemesi lezzetli ve besleyici daha ne olsun ellerine sağlık Asiye'ciğim...

Betül İnce dedi ki...

Amaaan bu sezon ömrümün büyük bir kısmı pazı sararak ve onca çabadan sonra boş tencereyi izleyerek geçti. Çok güzel bir ot gerçekten. Ellerine sağlık Asiye'ciğim.

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...