16 Ocak 2011 Pazar

AVAKADO SALATASI

Bizim evin damak tadına çok uydu çok beğendik. Eminim beğeneceksiniz mutlaka deneyin.

Aşçılar, aşçılar aşçılar...
Usta aşçılar, aşçı başılar, executive chef ve sous chefler...
soğukcular, sıcakcılar, alakart chef...
Mutfak şefi, yardımcı mutfak şefi, Kıdemli şef, aşçı, kıdemsiz aşçı, tabildot aşçısı...
   O kadar geniş bir yelpazaki aşçılık. Aşçılar arasında doğdum, yaşadım. Sağım, solum solum, önüm arkam aşçıydı. Özel yaşantılarını, aile yaşamlarını iyi bilirim. Aile çevremizde ünvanlara ayırmayız biz onları, aşçı deriz, aşçıyım derler.Çalışma hayatlarını çok bilmezdim. Taa ki Büyük Ankara Garand Otel'de staj yapana kadar. Staj günlerimde bir otelin mutfağı nasıldır, kim kimdir öğrendim. Çok şaşırmıştım çünkü teyzemin damadına biz sadece aşçı derdik. Fakat staj yaparken mutfakta onu bir gördüm ki gözlerim yerinden fırladı :) Mutfak ondan soruluyor ve mutfaktaki diğer aşçılar onun emrinde. Yani kısacası aşçıbaşı. En güzel et yemekleri onun elinden çıkıyor. Executive chef de yine mengenli. Şanslıydım yani himayelerindeydim :) Hiç unutmuyorum; staja başladığım 2. gün bir balık yaptı ve bir porsiyon tabağı bana uzattı. Diğer tüm aşçılar garip garip bakıyorlardı. O gün sebebini anlayamamıştım :) Şimdi biliyorum ki mutfakta konuk yemeklerinden personel asla yiyemez. O balığın tadını hiç unutmuyorum :)
   Geçen hafta yemekteyiz programına gurur duyduğumuz şefler katıldı. Bence yemekteyiz yarışmasının en güzel haftasıydı ve ilk kez yarışmacılar geldikten sonra programın devamı bile keyifliydi. Chef'lerin anlattıkları izleyenlerin dikkatini çekti mi bilmem? Bu sorunun devamını bir sonraki posta bırakacağım çünkü bu yazımın çok uzadığını düşünüyorum :)
AVAKADO SALATASI Rafet Usta'nın yemekteyiz yarışmasında yaptığı salata.
Yaparken tedirgindim, avakadonun tatsızlığı çok tedirgin etmişti beni. Ve salata masaya gelene kadar eyvah yenmeyecek kalacak diye korkuyordum :)
Fakat tüm özellik salatanın sosunda :) Salata masaya geldi ve 5 dk. içinde bitti :) O kadar lezizdi :) Bir tarif kazandırdığı için Rafet Usta'ya teşekkür ediyorum.

Malzemeler:
2 adet avakado
1 adet iri boy sarı elma
1 adet taze soğan ( evde olmadığı için ben kırmızı soğan kullandım)
Sos için:
Zeytinyağı
Limon
2 diş sarımsak
Karabiber
Tuz

Hazırlanışı:
  • Avakado ve elma ince kibrit çöpü doğranır. (Kararmaması için çok az limon sıkıp karıştırdım)
  • Soğanlar ince kıyılıp avakadoya karıştırılır. Servis tabağına alınır.
  • Küçük bir porselen kapta sos malzemeleri katılarak iyice karıştırılır.
  • Servis yapmadan hemen önce salata üzerine sos dökülür.
  • Çok güzel oldu şiddetle tavsiye ediyorum. Biz çok beğendik.

3 yorum:

Fatoş Öztürk dedi ki...

Çok değişik bir lezzet.Paylaştığın için teşekkür ederim.Çok şeyler kaçırdığımın farkındayım.Malesef çok istememe rağmen çalıştığım için izleyemedim.Değişik tariflerini bekliyorum.Sevgiler...

Ayazma dedi ki...

Yemekteyiz hakkındaki yorumlarını merakla bekliyorum Asiyecim. :)
Avokadolu bir şeyler yapmayı ben de istiyorum. Ben kesin beğenirim de, bizimkileri bilemeyeceğimz. Hadi hayırlısı. :)

Betül dedi ki...

Bana pek yaraşmıyor avokado ama yine de ellerine sağlık. O salata kızımın deneme listesinde.

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bu gadget'ta bir hata oluştu