13 Ocak 2009 Salı

MOST SENİOR CHEF NECİP ERTÜRK


Arşivimi karıştırırken, kızımın fotoğrafladığı mutfağımdan bir obje ile karşılaştım. Mutfağımda bir değil bir çok aşçı objesi mevcut. Aşçılar diyarı mengenli olunca, aşçı objelerine hayran olmamak ne mümkün. Bir obje beni nerelere götürdü? Necip Ertürk'e kadar gittim. Necip Ertürk kimdir? Merak edenler isme tıklayarak bakabilir. 2004 yılında Ünlüler Yıldızlar linkini yapıp 2005 yılında Necip Ertürk için sayfa açtığımda, Tuğrul Şavkay'ın 2002 de yazdığı yazıyı nerden bilebilirdim. Aslında yanlış bir haber ve tekzip yazısı 29 Eylül 2008 de yayınlanmış. Tuğrul Şavkay'ın yazısında "O zamanlar yıldızlar yalnız gökyüzünde ve sinema salonlarındaydı. Belki birkaçı da sahnedeydi. Mutfakta bir yıldıza rastlamak ise düşünülemezdi bile. Necip Ertürk bu durumu yıkmış, mutfaklardan da yıldız şefler çıkabileceğinin müjdesini vermişti." diyordu. 2005 yılında bu yazıdan bihaber Ünlüler Yıldızlar konumunda Necip Ertürk'e yer vermişim. (Bu başlıkta Ünlü'ler ben ve ailem, yıldızlar ise Necip Ertürk için mutfağın yıldızı olarak nitelemiştim).Yemeklere dil veren, estetiği ile bezeyip Türkiye'nin Başaşçısı ünvanı ile dünyaya açılıp Amerika'da ‘Most senior chef' (En kıdemli aşçıbaşı) ünvanını almış Necip Ertürk, ancak bu kadar ince bir dille tekzip yazısını yazabilirdi. Most senior chef'imize daha nice nice uzun ömürler diliyorum.
Tekzip yazısını alıntı olarak aynen yayınlıyorum. Aynı zamanda BURADAN da bakabilirsiniz.
"‘‘Tuğrul Bey,
İki ay önce benim için yazdığınız yazıyı okudum. Size 71. yaş günümde emekliliğime ait resimlerle birlikte bir teşekkür mektubu gönderecektim.
İki gün önce ölüm haberimi alınca size teşekkürlerimle bazı resimleri gönderiyorum. Amerika'da benim başka bir title'ım (ünvanım) var: ‘Most senior chef' (En kıdemli aşçıbaşı). Benden başka hiç kimse 58 sene mutfakta kalmamış. Emeklilik merasimine bütün şirketin en iyi şefleri gelerek yemek gösterileri yaptılar. Şirketin ve şehrin genel müdür ve başkanları gelerek benim mutfak alanındaki yerimden söz ettiler. Son olarak basketbolu sevdiğimi bildikleri için aşçı ceketimi çıkararak Amerika'nın ünlü bir basketbol takımı olan Lakers'ın formasını giydirdiler. Resimde gördüğünüz buzdan yazı, benim mezar taşım. Ölüm haberime çok uydu.Tekrar teşekkürler, selamlar ve sevgiler.
Necip Ertürk"

1 yorum:

Betül İnce dedi ki...

Asiye'ciğim,

gmailine mesaj attım.

Sevgiler.

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...