25 Ağustos 2008 Pazartesi

ERİŞTE

Çoook çalışıyorum çoookkkk. Annem bile şaşırdı noldu sana bu sene diyor. Eee artık emekli oldum ya annecim diyorum bir alem oldum. Tarhana dan sonra erişte kestik. Bu aralar evde hummalı bir şekilde kış hazırlıkları yapılıyor. Yapılıyor derken, imece usulü erişteler hazırlandı. Ama Tarhana yı kendim bir başıma yapmıştım vallahi :)) Geçen hafta hergün birine erişte kestik. Ben yoğurmasını ve açmasını yapamıyorum fakat çok güzel kesiyorum. Bana sıra geldiğinde kesmeye de katılamadım, ev sahibi olunca koşturmaktan işin başına geçemedim, haa birde iyi ortalık karıştırıyorum, biraz da telaşlıydım. Telaşlanmamın bir sebebi vardı elbette :( Sebebini az sonra anlatacağım. Sitede yardım eden bayanlara çookkkk teşekkür ederim. Sizleri seviyorum. Bu arada belirteyim sitemize yeni taşındık, sitede eski sakin yok, tüm site sakinleri yeni taşındı ve o kadar güzel bir birlektelik oluşturduk ki her ortam oluşturuluyor ve her ortamda herkes birlik beraberli içinde. Çok güzel katılımlar oluyor, eğlence, iş, gezme, yasinler, havuz başı kahvaltıları, mangal partileri, saygı ve sevgi herşey bir arada. Allah gönlüme göre verdi, ben aslında ev almadım komşu aldım. Buradan tüm siteye merhaba demek istiyorum. Allah herkese böyle güzel komşular nasip etsin.

Evet gelelim erişteye, herkes normal erişte kesti, ben tutturdum ıspanaklı ve biberli keseceğim diye. Nasıl ki ıspanaklı ve domatesli makarna varsa, eriştesini de yapabilirdik.
Domates çok sulu olabileceğini ve istediğim rengi elde edemeyeceğimi düşünerek ben kırmızı biber kullanmak istedim. Bir gün önce akşam kırmızı biberleri bir güzel temizleyip rondo ile çekerek pürüzsüz bir şekilde 2 litre sıvı elde ettim. İçine iki adette domates koydum eksik olmasın diye, halt etmişim aslında farkında değilim. Şaşal şişesine doldurup dolaba kaldırdım.

Aynı şekilde sanırım 2 kiloydu, ıspanağı da temizleyerek pürüzsüz hale getirdikten sonra 2 litre sıvı elde ettim. Bunu da rondonun kapağını kapatarak dolaba kaldırdım.

Sabah erken saatte balkon hazırlandı, miss gibi bembeyaz örtüler serildi. halıları da balkona çıkardım ki üzerine oturulacak. Ispanaklı hamur yoğuruldu, sıra geldi biberli hamura. Malzemeyi ben katıyorum komşum yoğuruyor. Halt etmişim demiştim ya, biberin bulunduğu şaşal şişesini açmak için yeltendim fışkırdı, az bir yer battı. İçine 2 domates kattığım için hava yaptı sanırım :( o şaşkınlıkla şişenin kapağını kaldırdığım gibi ne olduğumuzu anlayamadan şoka girdik. Karışıklık çıkarmaya üzerime yoktu bugün. İkimizinde eli, yüzü, ayaklar, bacaklar, üzerimiz, yerler, duvarlar, mutfak dolapları ve kapısı, o serdiğimiz miss gibi örtüler ve halı kıpkırmızı oldu bir anda. Bir kez telaşlandım artık, aradığınız kişi telaştan geçici olarak servis dışı olmuştur, hattı mı kapanmıştır yoksa donmuşmudur bilinmiyor. Lütfen başına 2 koyarak tekrar deneyin!. Akşama kadar kendimi toparlayamadım. Ispanaklı ve biberli kesildikten sonra sade erişte de kesilerek olay bitirildi. Fakat ben erişte için faydalı olamadığım halde o telaş beni nasıl yorduysa sanırsınız hepsini ben yapmışım. Ellerinize sağlık canlarım.

ISPANAKLI ERİŞTE

8 adet yumurta
2 litre ıspanak püresi

yarım litre su

aldığı kadar un

Tuz

(sert bir hamur yapıldığı için sanırım 3 kilo kadar un kullanıldı)

Un hariç tüm malzeme katıldı ve un azar azar ilave edilelerek sert bir hamur yapıldı.

Bezelere ayrılarak yuvarlak açıldı.

Açılan yufkalar bir bezin üzerine serilerek kurutuldu.

Sebzeli olduğu için biraz büyük olsun istedik. 5 cm. kalınlığında şeritler kesilerek hemen hemen 8 mm. inceliğinde kıyıldı.

Serilerek 1 hafta kurumaya bırakıldı.

3 kilo 800 gr. ıspanaklı erişte kaldırıldı

BİBERLİ ERİŞTE

8 adet yumurta

2 litre biber püresi

2 adet domates isterseniz siz katmayın :)

yarım litre su

aldığı kadar un

Tuz

(sert bir hamur yapıldığı için sanırım 3 kilo kadar un kullanıldı)

Ispanaklı eriştenin aynısı uygulandı.

3 kilo 900 gr. biberli erişte kaldırıldı.

ERİŞTE


21 adet yumurta
5 litre kadar su
10 kilo un
Tuz

Tüm malzeme ile sert bir hamur yapıldı.

Bezelere ayrılarak yuvarlak açıldı.

Açılan yufkalar bir bezin üzerine serilerek kurutuldu.

3 cm. genişliğinde şeritler kesilerek, ince ince kıyıldı.

Erişteler kesildikten sonra serilerek 1 hafta kurumaya bırakıldı.

kurumadan pişirildiği için tam ölçüsünü alamadım :) şu an 9 kilo kaldırıyorum :)

20 yorum:

RENKLİ KURABİYELER- ZÜLBİYE dedi ki...

maaşallah maaşallah nazar değmesin. merak ettiğim bir konu var normal erişteyi nasıl bir insan gücüyle yoğurdunuz birde sert hamur olarak. malzemeler insanı korkutuyor vallahi
sevgilerimle

Halenze dedi ki...

asiye gı bana da 2 kg tarhana yarım kg erişte yolla. e sen hangi köyde oturuyosun merak ettim. senin balkonunda inek falan da vardır her sabah taze sütünü çiyosundur:) bu ne hamaratlık bööle bende en az annen kadar şaşırdım yani:) ellerine sağlık. browniden bir bukle alabilirsin canım öptüm seni:)

oznurundunyasi dedi ki...

ohhh maşallah maşallah..
sizler kış hazırlığında olursunuz da ben olmam mıı..
ben de cuma günü alışveriş yaptığım markete kırmızı biber siparişi verdim,pul biber yapmak için biberler geldi yıkandı,temizlendi,ayıklandı ancak o da nee tüm haftasonu yağmur ve kapalı bir hava :((
biberler hala balkonda yatıyor büyük bir hevesle bekliyoruz sonucu acaba kuruyabilceklermi..
bu arada güzel yorumların için teşekkür ederim koşup koşup gelmişsin ancak bu telaşta bir de eşim gelmedi..
dönemedim kimselere canım..
sevgiler

SOFRAM dedi ki...

Asiye'ciğim harikasınız , ne güzel kış hazırlıkları tamamlanıyor, erişteler de harika görünüyor, kışın sağlıkla yersiniz inşallah, komşularının da ellerine sağlık, böylesi komşular, herkese nasip etsin allah...
Canım öpüyorum, sevgilerimle...

Dilek Mutfakta dedi ki...

asiyecim bu kış artık biz uğraşmayalım tarhanaydı erişteydi seninkiler hepimize yetecek gibi görünüyor yapanların eline sağlık yiyecek olanlarada afiyet olsun diyelim,sevgiler...

oznurundunyasi dedi ki...

canımm senın gülmenede ben güldüm kız napsın adam makarnanın üzerine karpuzdan kalp yapcak hali yok ya :))
biber sormuşsun işte ben de buna çatladım gülmekten kıs allah seni napsın emi ben 35 yaşıma geldim hiç duymadım yeşil biberden pul biber yapıldığını :))ay yapılıyo da benım mı haberım yok yoksa :$
canım bizim memleketimizde kırmızı dolmalık acı biber yetişiyo sanırım sizde yok onları aldım yıkayıp ayıkladım iice kuruycak o şimdi sonra elektrikli et makinasında çekicem daha sonra içine 1 çay bardağı zeytinyağı koyup güneşte bekleticem 1-2 gün haa bu arada hava hala bozuk biberler kuruyabilirse :))
sevgiler canım çok güldüm sağol sabah dopingi

dogada.blogspot.ru dedi ki...

Asiyecim bu ne hamaratlık canım ALLAH iyi günlerde yemek kısmet etsin bol bol yapmışsın herşeyi
tarhana, erişte hemde çeşit çeşit hepsine bayıldım hiç aklıma gelmezdi ıspanaklı, biberli çok iyi düşünmüşsün ellerine sağlık canım çok öpüyorum sevgiler

SOFRAM dedi ki...

Asiyeciğim Büşra, Samsun Ondokuz Mayıs Ünivesitesi Fen Fakültesi Kimya bölümünü kazandı. İstediği bir bölümdü, kimyayı da seviyordu.Yani burada evinde okuyacak, bizim için de iyi oldu.Hayırlısı olsun diyelim, sevgilerimle canım...

oznurundunyasi dedi ki...

canımmm dertlenmee..
önemli olan lezzet değilmi,lezzeti güzel olduktan sonra görüntü önemli değil bence..
görüntüye bakarsak benim blogculuğu bırakmam lazım,benim de fotolarım güzel çıkmıyor ve sunumum da güzel değil..
ama lezzetleri güzel diye sizlerle paylaşmak istiyorum..
sen de ellerine sağlık uğraşıp emek vermişsin biberlere olsun bence çok kıymetli onlar,hakikaten katkısız ve çok lezzetli oluyorlar :)
haa bu arada zeytinyağına gelince biberin rengini kızartmak amaçlı kullanılıyor miktara göre zeytinyağını çoğaltabilirsin ve sonra da güneşe koyunca daha çok kızardığını göreceksin..
sevgiler canım

oznurundunyasi dedi ki...

bu arada ankara da satılmıyor kırmızı aci biber,biz orda yaşarken bayağı araştırmıştık ama bulamamıştık..bu biberler güneydoğuya özgü sanırım :)

Unknown dedi ki...

asiyecigim masallah diyeyim sana vallahi cok hamaratsin ellerine saglik canim Allah gule gule yemek nasip etsin.
canim fondu yerine kasarda cok guzel oluyor denemeni tavsiyye ediyorum.
hem pratik bir okdarda leziz.
ic malzeme olarak kiymali ispanakli hersey koya bilirsin.
hayirli ramazanlar gecirmenizi diliyor,
sevgi ve selamlarimi gonderiyorum.

Unknown dedi ki...

asiye'cigim blogunu musadenle lezzet uzmanlari linkime ekliyorum.
biraz gec kaldim sanirim marifetli arkadasimi kaybetmek istemem
sevgiler
hersey gonlunce olsun.

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Sevgili Asiye ellerine sağlık çok leziz görünüyorlar,valla marifet işi nazar değmesin canım.sevgiler

made in funda dedi ki...

maşallah gerçekten de çok çalışmışsın canım.tebrikler.komşuluğuna da çok imrendim.darısı başımıza..

oznurundunyasi dedi ki...

canımm sen iyice daldın hazırlıklara sayfanı güncellemeyi de unutuyosun sanırım..dön artıkk
sevgiler

meleginmarifetleri dedi ki...

Asiyecim çok kötü bir başlangıç olmuş bence o lekeleri temizlemek çok zor olmuştur eminim.
Ama sonuç mükemmel görünüyor ALLAH
afiyetle yemek nasip etsin.
Hepinizin ellerine sağlık.
Hoşçakal.
Hayırlı Ramazanlar.

Unknown dedi ki...

asiyecigim 30 agustos zafer bayramini kutlamaya geldim canim.
selam ve sevgiler.

Disalce dedi ki...

aman asiyecim sana nazar değmiş....canım nasıl bir hamaratlık böyle.....maşallah...

ama o kadar işin içinde gerçekten çok sinirlenilecek bi olay....heryerin kıpkırmızı olması......

neyse geçmiş gitmiş......

ellerine sağlık...fikirlerin çok hoş....fotolar çok güzel.....afiyetle yiyin canım......

hayırlı ramazanlar...

daimamutfak dedi ki...

Asiyeciğim afiyet olsun..ellerine sağlık..sevgiler.

SOFRAM dedi ki...

Asiye'ciğim hayırlı ramazanlar, iyi iftarlar canım, öpüyorum, sevgilerimle...

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...